ВестиПолитика

Општина Бечеј: Обележен међународни Дан Рома

Поводом обележавања Међународног дана Рома, председник општине Бечеј др Вук Радојевић заједно са својом сарадницом Александром Рајић, чланицом Општинског већа задуженом за образовање и социјалну политику, примио је ромску делегацију на челу са Јеленом Јовановић покрајинском посланицом, Љиљаном Лекић Михајловић директорком Канцеларије за инклузију Рома и локалном координаторком за ромска питања Добрилом Ђин.

Захваљујући преданом и посвећеном раду локалне самоуправе и Канцеларије за ромска питања у претходном периоду остварени су значајни резултати у погледу друштвене интеграције припадника ромске популације, а Бечеј може да послужи као пример другим градовима и општинама, речено је на скупу.

„Општина Бечеј може да послужи као идентификациони модел када је реч о ромској интелектуалној елити. Нарочито ми је драго што само у Техничкој школи у Бечеју раде три Рома професора. Сасвим сам сигурна да то не постоји ни у једној другој општини на територији читаве Србије“, истакла је Јелена Јовановић.

Образовање је препознато као кључ напретка и унапређења положаја Рома, те је стога у претходном периоду учињено на том плану, о чему сведоче и егзактни подаци.

„У основним школама је 2016. године било 280 деце ромске националности, а 2023. 340 деце евидентирано је у систему. Једнако важан, а можда и важнији податак је да је смањен број деце која напуштају средње школе, будући да средњошколско образовање није обавезно. Подаци показују да је 2016. године готово 60 одсто уписане ромске деце одустајало од средње школе. Тада их је било 15 у систему, а данас их има 74 и свега 10 одсто њих не заврши средњу школу“, рекао је председник општине Бечеј др Вук Радојевић.

Добри резултати постигнути су и у домену запошљавања Рома, као теже запошљиве категорије становништва.

„До пре пет година није било ниједног Рома у било ком предузећу, маркету, ресторану, а данас општина Бечеј и тржиште рада може да се похвали са три професора ромске националности, два педагошка асистента, два лекара, а коначан податак је да је више од 50 Рома пронашло је запослење у различитим областима“, истакао је др Радојевић.

Извор: Општина Бечеј