Политика

Општина Бечеј: Покрајински секретар за привреду и туризам посетио Бечеј

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић заједно са својим сарадницима састао се прошле недеље са председником општине Бечеј др Вуком Радојевићем у његовом кабинету.,Састанку су присуствовали и члан Општинског већа задужен за спорт, омладину и туризам Дане Мандић, члан Општинског већа задужен за привреду и заштиту животне средине Драган Ковачев и директор Туристичке организације општине Бечеј Милан Оњин.

Током овог сусрета делегације су разговарале о могућностима сарадње у наредној години, како би локална самоуправа била адекватно припремљена за активности које секретаријат предвиђа у наредној години.

„Покрајински секретаријат је у претходном периоду издвојио више од 10 милиона динара за подршку привредним субјектима на територији општине Бечеј. Једна од тема овог састанка је и представљање општине Бечеј на предстојећем сајму туризма у Новом Саду, који почиње 30. новембра и траје до 2. децембра. Хоћемо да истакнемо овако успешне општине у области туризма“ – рекао је покрајински секретар др Ненад Иванишевић.

Он је такође најавио и два нова конкурса Покрајинског секретаријата који ће ускоро бити расписани а тичу подршке конгресним манифестацијама.

„Наша идеја јесте да се конгреси децентрализују, да одржимо, ако је могуће више конгреса у Бечеју, Бачкој Тополи и другим мањим местима и да на тај начин помогнемо и повећамо број ноћења и да најавим нови конкурс из области телекомуникација који ће свакако бити интересантан и за општину Бечеј јер желимо да бесплатним интернетом опремимо сва туристичка места, све локалне самоуправе на територији Војводине могу да конкуришу и да овим конкурсом добију „хот-спотове“ тј. да се бесплатан интернет може користити на свим туристичким локацијама. Оно што нам највише следи у предстојећој години јесу конкурси у области привреде и у области туризма. Данас је Скупштина АПВ усвојила буџет АПВ, 2020. године када сам дошао на чело Секретаријата његов буџет је био око 314 милиона динара сада је скоро 900 милиона. То јасно показује опредељење Покрајинске владе да се улаже у туризам. Када су у питању велики, капитални пројекти Бечеј ће као и до сада имати подршку Покрајинског секретаријата али, сигуран сам и републичког министарства за туризам и омладину и заједничким снагама, сигуран сам сви ти велики инфраструктурни али и други пројекти могу бити реали-зовани.“ – рекао је др Иванишевић.

Општина Бечеј је од 2012. године направила значајне искораке у области туризма. Постојећи смештајни капацитети су проширени, изграђени су нови и повећан је број туриста који посећује општину Бечеј.

„У договору и у сарадњи са секретаром др Иванишевићем заједно са мојим сарадницима ћемо размотрити могућности које ми као локална самоуправа обезбедимо средства за наше активности. За нас је манифестациони туризам од великог значаја и поносан сам што имамо низ нових програмских активности у претходним годинама. Посебно бих истакао „Бечеј ноћу“, фестивал који је препознат како у Војводини, али и шире. Такође, развој туризма смо базирали на спортском туризму и унапређењу спортске инфраструктуре и наставићемо у том правцу“, рекао је председник општине Бечеј др Вук Радојевић.

Он је такође позвао и привреднике у Општини Бечеј да искористе све могућности које им стоје на располагању путем јавних конкурса код Покрајинског секретаријата за привреду и туризам.

Привредне активности су нешто што је од изузетног значаја за сваку локалну самоуправу, па тако и за општину Бечеј, додао је он и истакао да је Општина Бечеј од 2012. године предузела низ активности како би инфраструктурно опремила индустријску зону и понудила адекватне услове заинтересованим инвеститорима.

„То је за резултат имало отварање нових погона, нових радних места, чиме смо смањили незапосленост. Свакако да размишљамо о проширивању индустријске зоне и довођењу нових инвеститора и имамо одређене разговоре у том правцу“, рекао је др Вук Радојевић и додао да је „Општина Бечеј је аплицирала за прекогранични пројекат са партнерима из Мађарске и прошли смо све фазе евалуација за пројекат комплетног уређења тиског кеја и долме. Учешће Општине Бечеј је 15 одсто, што је око милион и двеста хиљада евра. Имаћемо могућност да аплицирамо код Покрајинске владе како бисмо обезбедили та средства за учешће. У наредном периоду ћемо детаљније говорити о томе и промовисаћемо тај пројекат“, закључио је др Радојевић.

Након састанка делегација је обишла бечејски рибњак, као препознат туристички потенцијал наше општине.

Извор делом: Општина Бечеј