Политика

Општина Бечеј: Посета представника Мађарског националног савета општини Бечеј

Почетком прошле недеље у Општини Бечеј боравила је делегација Мађарског националног савета на највишем нивоу која се састала са представницима Општине Бечеј. 

Поред председника ове државне институције Арпада Фримонда у делегацији МНС овом приликом Бечеј су посетили Жофија Пал Риго, потпредседница Мађарског националног савета, Иштван Шаркези, председник Извршног комитета МНС, Емил Лулић, секретар, Бонифарт Ноеми и Петер Јовановић, чланови Мађарског националног савета као и Ева Губа, службеница МНС. Они су се састали са представници општине Бечеј. 

Председник државне институције Арпад Фремонд рекао да је план да се у наредном периоду већи број инвестиција спроведе у Бечеју. Он је истакао да је ускоро у плану инвестиције на плану образовања, најавио је и помоћ за Дом културе „Петефи Шандор“у Бечеју као и реализацију још неких пројеката у циљу подстицања локалног културног и образовног живота мађарске заједнице у Бечеју. Они су такође обећали и веће инвестиције и фокус на неке установе и организације као што су Градски музеј, Народа библиотека али и вртићи, школе који су сви у претходном периоду више пута аплицирали на фондове у оквиру Мађарског националног савета. Образовне установе су о даље у центру пажње када је програм МНС у питању јер је један од приоритета пре свега да омогуће деци да се школују на матерњем језику како у градовима тако и у селима у Војводини. 

На овом састанку са представницима наше општине разговарало се и о неким већим инвестицијама као што је реконструкција и промена намене објекта Мале Зарде у Бачком Петровом Селу која је још увек у руинираном стању и за коју се чекају одговори надлежног министарства о промени намене и статуса да би се започело са улагањем у ревитализацију. Насељена места у општини Бечеј у којима постоје удружења као и активности на мађарском језику биће такође инвестиционо подржана од стране Мађарског национално савета. 

Игор Киш, председник СО Бечеј који је овом приликом био домаћин ове посете рекао је да је сарадња са МНС веома значајна за општину Бечеј. Такође је додао да МНС има веома важну улогу у животи мађарске заједнице у општини Бечеј. Он је рекао да је на овом састанку акценат стављен на оне области деловања МНС као што су култура, образовање, црквени живот, информисање и употреба језика мањине. Разговарало се о резултатима који су проистекли из претходне сарадње али и о плановима за наредне. 

„Договорили смо се да још ближе сарађујемо са Мађарским националним саветом у овим областима као и о пројектима који су нама важни у општини Бечеј као и о томе да ће МНС и финансијски подржати поједине пројекте колико су у могућности“ – рекао је овом приликом Игор Киш.