Друштво

Бачко Градиште: Изградња центра за аутизам

На територији општине Бечеј, тачније у Бачком Градишту је тренутно у току изградње првог центра за аутизам у Србији. 

Новосадско Удружење “Свој свет” је као свој циљ од почетка рада себи поставило за циљ изградњу једног објекта на територији Војводине за потребе рада са особама са аутизмом а као пилот пројекат одабран је баш овај објекат који се управо гради у Бачком Градишту. 

Како се каже на сајту ове организације која окупља пре свега родитеље и активисте који се баве иживе са особама са аутизмом. 

„У нашој земљи још овакви центри не постоје и овај пилот пројекат је урађен по угледу на постојеће Центре у свету. Код нас постоје разна повремена и привремена решења, као што су Дневни боравци, услуга Предах и слично, као и мале кућне заједнице у којима се деца са аутизмом припремају за будући живот. Капацитети тих заједница нису довољни, у мањим местима и не постоје услуге тог типа, и намењене су деци која су функционалнија. Стичемо утисак да су наша деца невидљива у систему, посебно после њихове 26. године и забринути смо за њихову будућност. Зато је Центар за аутизам неопходан, јер ће имати простор за живот око 40 корисника који ће тамо становати уз стручну подршку. Осим тога, у Центру ће бити омогућено одређивање дијагнозе аутизам у раном детињству, што је веома важно, да би на време почели логопедске и дефектолошке третмане који ублажавају симптоме аутизма. Исто тако, у Центру ће бити обезбеђена стална подршка деци са аутизмом у току њиховог школовања. Дакле, у питању је веома комплексан пројекат за цију реализацију нам је неопходна подршка.“

Зато чланови Удружења „Свој свет“ већ годинама прикупљају донације како би финансирали изградњу и опремање таквог центра.

Тренутно су постављени темељи за прва фаза изградње која подразумева изградњу дневног  боравка, административно дијагностичког блока, мултифункционалног простора са фоајеом и сервисне просторије центра у Бачком Градишту. Након тога креће друга фаза изградња терапеутског блока. Следеће фазе након тога кад се прикупе донаторска средства требало би да буду уређење дворишног простора, застакљивање, и најважније, изградња стационарних блокова који би се проширивали временом.  

За овај пројекат SBB фондација је донирала средства у износу 5.700 евра. 

„Захваљујући SBB фондацији настављамо са првом фазом изградње нашег објекта и утолико је већи значај ове донације. Хвала SBB фондацији што је препознала нашу жељу да деци са аутизмом сваки дан учинимо лепшим! Симболично је чек уручен баш на темељима нашег будућег објекта и могу рећи да заједно чинимо пионирске кораке. Чим наш објекат буде завршен добићемо и услуге SBB компаније и бескрајно сам захвална свим људима који су препознали наше дугогодишње напоре да наша деца буду срећна“, рекла је Душица Јаћимовић испред Удружења родитеља деце са аутизмом „Свој свет“.

„Родитељи ће без ограничења имати могућност да оставе своју децу са аутизмом на два три дана, месец дана ако је то из оправданих разлога. Ми смо урадили већ и темеље тог већег објекта који има неких 600 квадрата и где ће бити могућ боравак особа са аутизмом о којима више нема ко да брине – рекла је заступница удружења Душица Јаћимовић.

У удружењу се надају да ће Дневни боравак почети да ради већ у октобру,