Друштво

Дуално образовање: Више радних сати за ученике

Повећање броја сати које ће млади проводити у компанији једна је од значајнијих измена у нацрту Закона о дуалном образовању којим су предвиђене његове промене, речено је на јавној коју је организовало Министарство просвете. 

Према рећима учесника на овај начин осигураће се бољи квалитет образовног процеса кроз повезивање теорије и праксе захваљујући повећању броја сати које млади проводе у савременом реалном радном окружењу компаније.

Директорка Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација, Габријела Грујић, нагласила је да се тиме повећавају изгледи да ће младима по завршетку школвања компанија понудити запослење. Такође је наведено да ће послодавци моћи да рачунају на једноставнију процедуру да би ушли у систем дуалног образовања.

Јавна расправа о томе се спроводила се од 17. марта до 6. априла ове године.

Министар просвете је на јавној расправи о изменама Закона о дуалном образовању рекао је да Министарство просвете велики значај придаје прилагођавању васпитно-образовног система времену у којем живимо, посебно стварању бољих и већих могућности за будуће генерације.

Он је истакао да је дуално образовање најбољи пример томе и подсетио да је у Србији пре шест година донет први Закон, а потом је уведен и национални модел дуалног образовања који доприноси, пре свега, унапређивању компетенција младих.

Дуално образовање, односно учење у школи и компанији припрема ученике за прво радно ангажовање, а практично искуство које стичу током школовања је од непроцењиве важности за њихов даљи професионални развој.  Додао је да је Влада Републике Србије оснивањем Канцеларије за дуално образовање показала још већу спремност даљем раду на увођењу дуалног образовања.

Како се наводи суштина измена Закона о дуалном образовању јесте да осигурамо квалитет образовања кроз повезивање теорије и праксе, уз повећање броја сати које млади проводе у савременом реалном радном окружењу компаније. Компетенције које буду стицали на овај начин, обезбедиће им сигурну и успешну каријеру, док ће компанијама обезбедити одрживост и иновативност.

Подсећамо,  Министарство просвете и Канцеларија за дуално образовање и Национални оквир квалификација позивају све грађане и стручну јавност да се упознају са текстом Нацрта закона о изменама и допунама Закона о дуалном образовању, као и да дају своје предлоге и сугестије.

Бечеј има две стручне школе које раде по систему дуалног образовања Техничка и Економско-трговинска школа још од 2018. године и обе школе имају склопљене сарадње са више предузећа за потребе извођења практичне наставе.

До сада су ученици ових школа имали обавезу да током првог разреда један дан у недељи проведу на пракси код послодавца с којим су потписали уговор, а у другом и трећем разреду ће два дана бити на пракси. Обавеза послодавца је да ученицима исплати симболичну новчану надокнаду за рад проведен на пракси, топли оброк и трошкове превоза ако је потребно.

Извор: агенција Бета