ВестиЕкономија

Општина Бечеј: Потписан уговор за изградњу канализације и реконструкцију пречистача

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић је у Бечеју, у сали СО Бечеј, средином овог потписала уговор са извођачем радова, представником фирме Електротехника-Јужна Бачка доо Нови Сад, за реконструкције постројења за пречишћавање отпадних вода и изградње канализационе мреже у Бечеју.

Извођач радова на овом пројекту који је након расписане јавне набавке одабран је Електротехника-Јужна Бачка доо Нови Сад најпре за израду пројектно техничке документације а након тога и за извођење радова. Комплетна пројектна документација и радови процењени су у овој првој фази по уговору са наведеном фирмом на 1.261.438.080 динара (без ПДВ) или 1.513.725.696 динара (са ПДВ). Што је прилично већа цена од почетне процене на основу Идејног решења која је била на око 872 милиона динара али је због инфлације (услед продужења рокова) и додатних неопходних радова цена достигла наведени износ у уговору.

Ова техничка документација требало би да садржи неопходне елементе: дакле комплетну техничку документацију за радове на изградњи постројења, процесни прорачун линије вода и муља на локацији, хидраулички прорачун процесних линија, опис грађевинских радова, спецификацију грађевинских радова на инсталацији машинских постројења, спецификацију и листу опреме, прорачун оперативних трошкова за период од годину дана, листу потрошача, опис система за контролу и аутоматизовање рада процеса, опис геотехничких радова, спецификацију материјала за рад, све цртеже и прелиминарни програм радова. Након још неких допуна документације предвиђен је почетак радова на изради постројења за пречишћавање у наредних неколико месеци.

У оквиру посете министарка је обишла и стари већ постојећи пречистач пре потписивања уговора и уверила се да је након 30 и више године потребна реконструкција овог постројења.

Радови вредни преко 1.200.000.000 динара биће започети у мају ове године и обухватиће изградњу нове канализације у дужини од око 62 километра, док ће модернизација постројења за пречишћавање отпадних вода обухватити и проширење капацитета за потребе 29.000 еквивалент становника, где ће бити обухваћена и индустрија.

„Веома смо били посвећени овом пројекту и претходне две године смо радили на ревизији овог пројекта, на додатним мерењима и свему ономе што је било неопходно како би постројење радило у пуном капацитету. Оно ће имати и линију за муљ, а што је најважније за грађане и животну средину је да ће вода која одлази у канал ДТД бити технички исправна. Пошто смо пројектовали и примарну и секундарну канализацију, замолила бих грађане да се након изградње прикључе на мрежу како би сви заједничким напорима допринели бољем квалитету животне средине. Ја сам овде разговарала и са извођачем радова и следеће што нас чека је неколико месеци пројектовања, препројектовања, и онда током лета крећу радови на на изградњи постројења. Оно што је такође важно је да ће у мају кренути и изградња недостајуће мрежне водоводне инфраструктуре, односно канализациона мреже и сва та нова канализациона мрежа ће гравитирати ка новом постројењу. Ја бих овим путем замолила грађане, пошто ћемо пројектовати и примарну и секундарну канализацију која ће стићи до регулационе линије односно до самих улаза у њихове парцеле и куће да се они сви прикључе како би свим заједничким напорима допринели што бољем квалитету заштите животне средине. Ово није први пројекат који смо радили овде у Бечеју, радили смо и чишћење канала и уклањање несанитарне депоније у Милешеву пре две године и чека нас овде још доста посла, сада следи и уклањање још једне несанитарне депоније и убрзо ћемо имати још неке састанке у вези са начином управљања отпадом у овој општини. Захваљујем се на сарадњи и желим још да замолим извођаче радова да буду брзи, да поштују рокове, а ако успемо да неке ствари урадимо и пре предвиђеног рока то ће онда бити прави посао. “ поручила је министарка Ирена Вујовић.

Постројење за пречишћавање отпадних вода у Бечеју изграђено је крајем 80-тих година и чињеница је да није у складу са савременим принципима заштите животне средине, рекао је председник општине Бечеј др Вук Радојевић.

„Захваљујући овом пројекту целокупну територију Бечеја покрићемо канализационом мрежом и повећати капацитет пречистача у складу са свим регулативама и директивама Европске уније. Захваљујем се на разумевању и подршци Влади Републике Србије и Министарству заштите животне средине јер су препознали значај овог пројекта, што ће верујем учинити и грађани општине Бечеј, након што га будемо реализовали у наредне две и по године“, рекао је др Радојевић и додао „Покривеност канализацијом у Општини Бечеј је негде око 42%, након реализације изградње пречистача иде су у другу фазу, канализациону мрежу проширујемо у дужини од 62 километара и тиме бисмо заиста направили једна огроман искорак и оставили генерацијама које долазе животну средину у оној мери у којој то сви очекујемо. Ово је област која није била довољно покривена у претходном периоду. Са одговорним приступом и Министарства и Општине Бечеј заиста ћемо учинити један велики напор и тиме допринети општем квалитету живота у Бечеју.“