Друштво

Општина Бечеј: Улагања у обновљиве изворе енергије

Општина Бечеј једна је од 11 градова и општина у Србији у које се потписале меморандуме о реализацији пројекте за изградњу постројења за обновљиве изворе енергије у Крагујевцу. У првој фази овог пројекта предвиђена су улагања у укупном износу од 40,5 милиона евра. Тим поводом, представници градова и општина потписали су меморандуме о разумевању у оквиру пројекта „Обновљиви извори енергије округа у Србији – фаза 1“ са министарком рударства и енергетике, Зораном Михајловић, директором Европске банке за обнову и развој за Западни Балкан, Матеом Коланђелијем, и амбасадором Швајцарске у Србији Урсом Шмидом.

Испред Општине Бечеј, меморандум је потписао Драган Ковачев, члан Општинског већа за привреду и заштиту животне средине. Приоритет пројекта је подизање енергетске ефикасности укључивањем обновљивих извора енергије у производњи топлотне енергије и струје која ће на овај начин обезбедити и чистију животну средину.

Подаци кажу да се данас из OIE произведе 37 GWh топлотне енергије. Реализацијом планираних пројеката у 11 локалних самоуправа, из OIE ћемо производити 197 GWh топлотне енергије, односно 3,5 пута више. Такође, ови пројекти ће резултирати смањењем емисије CO2 за око 25.000 тона годишње. Свака тона, сваки килограм гасова и честица мање значи квалитетнији живот. Сваки kWh добијен из ОIЕ значи да смо енергетски безбеднији, зато и инсистирамо на томе том приликом је нагласила Зорана Михајловић.

Она је додала да EBRD кредитира пројекат са 30 милиона евра, а швајцарска влада и ЕУ донирају 7,5, односно три милиона евра и у наредне четири године сви пројекти ће бити готови и омогућиће да и други градови користе обновљиве изворе за производњу топлотне енергије као што од прошле године то раде Прибој и Мали Зворник и као што ће од ове грејне сезоне Нови Пазар.Поред наше општине у пројекту су још и Богатић, Врбас, Вршац, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Ниш, Нови Пазар, Панчево и Параћин.

Михајловић је додала да је сарадња за Европском банком за об-нову и развој (ЕBRD), Владом Швајцарске и Европском унијом и те како важна на овом пројекту.

Директор Европске банке за обнову и развој за Западни Балкан, Матео Коланђели, рекао је приликом потписивања меморандума да је пројекат започет пре годину дана и да је изузетно иновативан и важан.

„Кроз овај пилот пројекат покушавамо да дамо пример како да унапредимо Зелену енергетску транзицију, како да унапреди-мо квалитет ваздуха, али да у исто време у сред ове кризе успемо да се изборимо са енергетском безбедношћу. Веома смо поносни на партнерство са Владом Србије и ресорним министарством. Такође, захваљујем се и свим донаторима из Европске уније и Владе Швајцарске без којих свакако не бисмо успели да реализујемо овај пројекат“, рекао је директор EBRD.

Амбасадор Швајцарске у Србији Урс Шмид подсетио је да се и Швајцарска и Србија суочавају са великим изазовом декарбонизације привреде у циљу испуњавања обавеза, које проистичу из париског споразума о климатским променама.

Оно што је најважније је, како је рекао, је да се унапреди животна средина, побољша здравље грађана и смање трошкови и зависност од увоза.

„За Швајцарску и Србију то значи да ћемо у наредним годинама морати да повећамо много удео обновљиве енергије. Тренутна енергетска криза је позив на буђење како бисмо убрзали наше напоре да развијемо алтернативне изворе енергије и да постигнемо већу енергетску безбедност“, рекао је амбасадор Швајцарске у Србији.