ВестиДруштво

Општина Бечеј: Уређење зелених површина

Општина Бечеј је у буџету за овај пролећни период издвојила средства за реализацију програма уређења зелених површина. Издвојено је, уз стручну подршку ЈП „Комуналац“ који је и надлежно предузећа за послове који се тичу уређења јавних зелених површина, око 5 милиона динара за уређење простора у „Север Ђуркић“ насељу.

Удружење „Комшије за комшије“ је организовало радове на орезивању дрвећа у насељу и за то су се обратили локалној самоуправи и надлежном јавном предузећу. Како кажу становници насеља „Север Ђуркић“ парк и зеленило у насељу са осушеним гранама и дрвећем један је од већих проблема који сами нису били у могућности да реше. С обзиром да су у питању јавна површина ова акција је свакако морала бити реализована уз супервизију ЈП „Комуналац“ и стручних служби.

Председник општине Бечеј др Вук Радојевић заједно са својим сарадницима обишао радове на уређењу зелених површина у насељу Север Ђуркић. Он је у разговору са становницима овог насеља као и са активистима у Удружењу „Комшије за комшије“ разговарао и о свим активностима које су становници овог насеља предузели и урадили да се побољша и уреде терени, игралишта и целокупан јавни простор у оквиру насеља. Током овог разговора подсетили су представнике локалне самоуправе и на још неке проблеме који морају да се решавају заједно са надлежним службама и јавним предузећима. Један од таквих проблема су и подземне инсталације између зграда 34 и 36 као и још увек неасфалтирани пут иза Геронтолошког центра. Санација тог пута је био један од  приоритета у оквиру акције „Буџет по мери грађана“. Проблем са власништвом, односно „управљањем“ тим путем, односно у чијој је пут надлежности, како је објашњено још зимус на јавној расправи о буџету, још увек није решен јер један део пута се налази на парцели која је у приватном власништву. Тек када се тај правни проблем реши општина ће бити у могућности да реши и асфалтирање истог.

„Препознајући проблем и потребе наших суграђана који живе у насељу Север Ђуркић, определили смо 5 милиона динара преко ЈП „Комуналац“. Сматрам да су активности на уређењу зелених површина у овом делу Бечеја од изузетног значаја јер се деценијама уназад није водила адекватна брига о овом простору. То су чинили овдашњи становници у складу са њиховим капацитетима, а како нису у могућности да сами одржавају и уређују зелене површине, ми смо као одговорна локална самоуправа предузели ове активности које за циљ имају да побољшају квалитет боравка на отвореном у насељу“ – рекао је овом приликом др Вук Радојевић.

Он је додао да је локална самоуправа активно учествовала у уређењу овог насеља и да је у претходном периоду изградила савремено дечије игралиште уз видео надзор у насељу Север Ђуркић у вредности од 2,5 милиона динара, где данас осим деце из тог насеља, време проводе и најмлађи становници других делова Бечеја.

„Желео бих да похвалим активизам становника насеља Север Ђуркић, јер својим личним ангажманом доприносе унапређењу квалитета живота у својој средини и то је позитиван пример и порука осталим грађанима општине Бечеј да могу својим малим личним ангажманом да унапреде простор у ком живе“, истакао је први човек општине.

Осим у насељу Север Ђуркић, зелене површине се уређују на великом католичком гробљу и делу улице Милоша Црњанског, а план је и да радовима буде обухваћен простор православног гробља у Бачком Петровом Селу.

Општина Бечеј издвојила је такође средства и за хортикултурно уређење 1.000 квадратних метара у центру града у делу Новосадске улице, где се тренутно припрема терен за нову травнату површину, нове саднице и за постављање система за наводњавање биљака и травњака.

Радове у вредности од 1,7 милиона динара спроводи ЈП „Комуналац“, у чијој је надлежности одржавање јавних зелених површина.

„Желимо да уредимо ову површину која је деценијама уназад била запостављена, а која ће ускоро добити нови изглед. Поред тога, направили смо пројекат за уређење троторара поред „Лилија“, који повезује Зелену улицу и центар града, конкурисали смо код Министарства грађевинарства и очекујемо да нам тај пројекат прође и тиме бисмо направили комплетну амбијенталну целину, заједно са Тргом ослобођења који смо реконструисали, као и Зелену улицу“, рекао је председник општине Бечеј др Вук Радојевић приликом обиласка радова.

Он је додао да је актуелно руководство Општине Бечеј у изради пројектне документације за реконструкцију и уређење паркинг простора у том делу како би се у потпуности заокружила та централна целина.

Јавно предузеће „Комуналац“ Бечеј у току прошлог месеца кошењем зелених површина на територији општине Бечеј обухватило је површину од близу 1.000.000 квадратних метара.

Удео од 370.000 м2 узели су и радови на уређењу гробаља у нашој општини. Поред тога, интензивно се радило на орезивању стабала и сувих грана

„Тренутно се сређује православно гробље у Бачком Петровом Селу. Ти дрвореди и та стабла нису одржавани уназад деценијама и ово је заиста велики искорак, јер је урађен значајан посао и подигнут ниво безбедности наших суграђана који бораве на овим јавним површинама“, рекао је председник општине Бечеј др Вук Радојевић.

Активности које ЈП „Комуналац“ спроводи, као и квалитет изведених радова, јасан су сигнал грађанима колико локална самоуправа води рачуна о уређењу зелених површина, закључио је председник општине Бечеј.