Друштво

Општина Бечеј: Засађено 135 нових садница на две локације

Општина Бечеј је у сарадњи са Министарством заштите средине финансирала и реализовала пројекат пошумљавања садницама на две локације у Бечеју. На Тополском пут, уз бициклистичку стазу, посађено је у два реда 100 садница сорбуса док је на Дудари још посађено 35 садница дуда.

Ову акцију сађења обавиле су стручне службе ЈП „Комуналац“ а акцију сађења и уређења околног растиња и кошење обишао је и председник општине Бечеј др Вук Радојевић, који је у сусрету са новинарима прецизније образложио овај пројекат.

„Управо данас налазимо се на локацији на тополском путу уз бициклистичку стазу где у оквиру пројекта пошумљавања на територији општине Бечеј  у сарадњи са Министарством заштите животне средине реализује општина Бечеј преко ЈП „Комуналац“ које је надлежно за уређење зелених површина. У питању је пројекат који је у вредности 1.750.000 динара, од тога је Министарство издвојило 1.400.000 динара и овом приликом желим да им се захвалим на препознавању потреба општине Бечеј а ми смо из буџета издвојили 350.000 динара и на тај начин реализујемо пошумљавање на две локације, овде на Тополском путу где се управо завршила садња 100 сорбуса, листопадног дрвета, у питању су 4 врсте сорбуса. Друга локације је Дудара где сад имамо нова стабла дуда 35 садница чиме ћемо додатно оплеменити тај простор. Реч је, дакле, о аутохтоним врстама и верујемо да ће се управо из тог разлога добро примити и даље развијати и на тај начин дати допринос комплетном пошумљавању општину Бечеј“ – рекао је  Радојевић.

Он је напоменуо и да је и прошле године такође у сарадњи са Министарством заштите животне средине посађено око 200 садница.

„Ми смо као друштвено одговорна локална заједница и прошле године издвојили око 2 милиона динара за пошумљавање, такође заједно у сарадњи са Министарством заштите животне средине.  Мислим да морамо да покажемо еколошки ниво свести и да и другим нашим привредним субјектима пошаљемо поруку да су и они више него добродошли да у оваквим и сличним акцијама учествују, да заједно повећамо зелене површине не територији општине Бечеј како бисмо једним дугорочним улагањем имали вишеструки ефекат у наредном периоду. Ово јесу дугорочне зелене инвестиције и морамо, пре свега, као друштво да будемо свесни чињенице да је неопходно да сваке године одређене површине додатно озеленити и пошумити.

Говорећи о еколошким пројектима др Вук Радојевић је споменуо и скорашње пројекте решавања проблема са дивљим депонијама, посебно у насељеним местима.

„У контексту уређење зелених површина и у циљу заштите животне средине могу овом приликом да напоменем да управо решавамо питање дивље депоније у Бачком Петровом Селу која је била велик проблем за мештане Петровог Села, депонија се налазила на излазу из села ка Молу. Ми смо успели да уз подршку друштвено одговорних привредника који су се ангажовали у циљу уклањања ове депоније очистимо простор у потпуности. Исто тако морам да кажем и да смо уз подршку Покрајинског секретаријата за пољопривреду потписали и уговор за уклањање дивље депоније код Радичевића. Овај пројекат је одобрен у  укупној вредности од 17 милиона динара при чему је Покрајински секретаријат определио око 14 милиона динара а општина Бечеј још око 3 милиона.“  – најавио је председник општине о додао „На овај начин показујемо да смо ми у општини Бечеј опредељени за заштиту животне средине, показујемо да желимо да  утичемо на подизање еколошке свести и код грађана наше општине јер неопходно је да сви дамо свој допринос у очувању животне средине.“