Друштво

ОШ „Петефи Шандор“: Пролеће у школској башти

Секција PefiGarden у основној школи „Петефи Шандор“ која је прошле године уз донацију Министарства просвете отворила школску башта у којој је предвиђено да се у оквиру ваннаставних активности ученици науче да уређују башту, да гаје биљке и да се брину о њима. Ова башта је део пројекта “Башта у школи – школа у башти”, која је делом финансиран од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја али и других донаторских организација као што су Удружење баштована Сента и ШОСО “Братство”.

У овој школи Ученичка задруга ради већ две године а ова секција негде око годину и по дана. Већ прошле године у оквиру баште ученици су гајили зачинске биљке, паковали и продавали у оквиру ученичке задруге на манифестацијама и организованим школским вашарима али су и користили их за школску кухињу. Поред тога башта је послужила и за рад на у школској биолошкој секцији и за наставу природе и друштва. Ученици су на овај начин деца се учили да користе и у пракси стечена у редовној настави и научили су да је потребно уложити велик рад али и стрпљење које од њих траже природни процеси, потребно је доста времена и рада да биљка нарасте, да да плод.

Школска башта није само ограђени простор у школском дворишту где деца могу да баштоване. Много је више од тога. Педагогија школских башта је разноврсна бар колико и биљке која на њима расту – рекли су нам ученици и наставници у овој школи.

У школској башти ОШ „Петефи Шандор“, поред формирања еколошких ставова и посматрања биолошког циклуса, од велике је важности пружање стварних искустава за противтежу виртуелним доживљајима деце. Према речима педагога из школе школска башта је савршено средство за дете у складу са својим узрастом остане у хармоничном односе са природом и да корача путем духовног, емоционалног, моралног и физичког развоја пратећи сопствени ритам.