Друштво

ОШ „Петефи Шандор“: Реконструкција школских тоалета

Покрајински секретар за образовање прописе, управу и националне мањине Жолт Сакалаш посетио је прошле недеље ОШ „Патефи Шандор“ поводом завршетка радова на реконструкцији школских тоалета у приземљу школе. Пре непуних годину дана су обновљени и тоалети на спрату. Овај покрајински секреатријат је ову фазу обнове школе финансирао са 2.5 милиона динара.

Када је 2019. године покренута била иницијатива за затварање ове школе због недовољног броја ученика, према речима руководства школе, то је био шок који их је „пробудио“ толико да покушају да нешто учине да ова школа опстане. Од тада паралелно су радили како на обнови школске инфраструктуре и учила тако и на иновативним програмима рада са ученицима. За релативно кратко време, када је зграда ове школе у питању, завршена је фискултурна сала која је више од једне деценије стајала полузавршена, обновљени су санитарни чворови у школи, сређен је кров, уређена је унутрашњост школе, купљена нова учила и савремена опреме за учионице и др. Паралелно са тим школа је ушла и у пилот програм обогаћеног једносменског рада, пилот програм Министарства просвете, базиран у овој школи углавном на раду са талентованим ученицима. Истовремено школа је иновирала свој рад и у другим ваннаставним програмима и активностима за ученике. Полако је током ове последње три године растао и број ученика па тако овој школи више не прети затварање.

Све ово су на конференцији за штампу која је организована поводом посете покрајинског секретара у форми ученичке видео презентације представили ученици и наставници школе.

„Кажу да је за мотивацију потребан један већи шок. Наша „мотивација“ била је 2019.година када је школа била пред затварањем због јако малог броја деце која су похађала нашу школу и зато смо себи поставили нове циљеве и планове који ће побољшати стање. Први циљ нам је био да пишемо нове пројекте и да уредимо нашу школу. Но то све морало је да иде паралелно са развијањем новог става и развијањем тимског духа и међу децом али и међу наставницима јер само заједно све то смо могли реализовати. Наш мото од самог почетка у овој причи био је да је наша школа заснована на традицији али да морамо да тежимо да то буде школа будућности, за 21. век. То данас могу да кажем да смо успели то да остваримо. Велика улагања у нашу школу почели смо са комплетном обновом кровне конструкције а 2020. године завршена је и прва фаза обнове санитарних чворова на првом и другом спрату а ево јуче су окончани радови и у приземљу. Морам свакако споменути и завршетак нове сале за фискултуру.  Све време паралелно смо обнављали учила и савремена наставна средства су заступљена у скоро свакој учионици. Сада планирамо да проширимо радове и на стару школску зграду која је у доста лошем стању и желимо да тамо обезбедимо још једну нову учионицу за савремено образовање. У самој школи када су учила у питању прво смо обновили нови информатички кабинет па онда и нови и сада веома леп дневни боравак, ту сада имамо савремени кутак за учење у којем припремамо индивидуално ученике за такмичења, модерне кабинете са паметним таблама. Школа има и две зграде у Милешеву и Дрљану. Тамо су била такође значајна улагања у инфраструктуру. Зграда у Милешеву је комплетно обновљена од средстава из буџета општине а у Дрљану је комплетно изграђена нова зграда која је саграђена прошлог септембра. Школа у Дрљану је мала али веома савремена школа са салом за физичко и морам нагласити да је сада тамо дуплиран број деце од када је то урађено.“ – рекла је директорица школе Габријела Потребић Тежер.

Ипак највећа промене била је у начину рада у школи. Школа „Петефи Шандор“ је добила одобрење да ради по пилот програму обогаћеног једносменског рада Министарства просвете. Ово се одлично преклопило, према речима руководства школе, са већ предвиђеним додатним ваннаставним активностима и секцијама у школи. Према речима директорице школе све ово може да се захвали пре свега веома посвећеним наставницима који већину од тих активности раде у своје слободно време. Од 1. до 4. разреда је око 50 деце свакодневно укључено у тај програм једносменског рада, за њих је општина Бечеј обезбедила и бесплатни ручак док су у школи. У оквиру тог програма постоји широка палета активности где наставници и школа имају одрешене руке које ће секције радити: језике енглески и немачки од првог разреда, спорт и сл. У школи се највише ради у оквиру овог програма са талентованим ученицима. У школи су основали и ученичку задругу у којој сад већ ради 8 секција. У оквиру једносменског рада наставници раде са ученицима од петог до осмог разреда у мањим групама и припремају децу за такмичења из већине школских предмета. Ученици ове школе су прошле године освојили 98 награда на званичним такмичењима и 135 на неакредитованим такмичењима. Резултати су видљиви и кроз бројке јер су у последње две године уписали много више деце него раније и све више будућих првака и родитеља се опредељује за ову школу. У следећу школску годину школа ће уписати првака два одељења на мађарском и једно на српском наставном језику. Упис је у току.

Покрајински секретар за образовање прописе, управу и националне мањине Жолт Сакалаш је приликом ове посете школи изјавио: „Изузетна ми је част да могу данас да будем овде у овој школи. Наиме, приликом једне раније посете 2019. године ова школа је имала проблем са малим бројем ученика и драго ми је што смо данас могли да констатујемо да то није више проблем и да број ученика расте. Но, не расте само број ученика него и сама установе функционише на један начин који је за пример. Драго ми је што чујем да ученици ове школе учествују на различитим такмичењима и остварују изузетне резултате. Ми као Покрајински секретаријат за образовање имамо обавезу да се бринемо и за стање објеката школа и у протеклом периоду смо у ову школу уложили око 6 милиона динара у обнову. Из покрајинског буџета смо у 2021. години обновили мокре чворове у износу од 2.5 милиона динара и тиме унапредили услове у којима се може остваривати рад са децом. У претходном периоду смо финансирали и замену кровног покривача. Тренутно опет имамо један отворен конкурс за санацију, адаптацију и реконструкцију школских објеката и надамо се да ће и школе са територије општине Бечеј, као и из других општина, учествовати на овом конкурсу. Веома нам је битно да подржимо што више школа, наравно оно што сам сад набројао су само неки од приоритета јер битна инвестиције су и замене столарија на школским објектима поготово зато што смо још увек у времену пандемије и учиноце морају да се проветравају према одређенима правилима и мерама јер деца морају имати услове да буду здравствено заштићена. На нама је да подржимо све иницијативе из школа средствима из буџета за што више школских установа путем ових конкурса.“