Овчарска пита (Shepherd’s pie)
Потребно: 300 грама млевног меса (јунетина, свињетина, пилетина, јагњетина), 2 главице лука, 2 чена белог лука, 1 већи парадајз или два мања и једна кашика парадајз пиреа, 3 паприке (различите боје), 1 већа шаргарепа,1 шоља смрзнутог грашка, ½ шољице уља, Зачини: бибер, со, мајчина душица, ворчестер сос
За пире од кромпира: 4-5 скувана кромпира, мало млека, ¼ путера, једно јаје и рендани пармезан, мушкатни орашчић, со
Издинстати лук, додати сецкану на ситне коцкице шаргарепу, паприку и грашак. Све динстати док не буде ал денте. Извадити поврће и посебно испржити у истом тигању месо, вратити поврће, додати сецкани парадајз и парадајз пире и све зачинити по укусу и укувати у компактну масу.
Пропасирати кромпир, додати млеко, путер, јаје и зачине и рендани пармезан. Пире треба да буде мало ређи него обично.
Дубљу тепсију мало премазати путером, ставити месни део прво, прекрити пиреом од кромпира, виљушком направити шаре на пиреу, и ставити у рерну на 180 C да се запече док не добије златну корицу.
Послужити уз салату.