Друштво

„Палачинка фест“: Велика посећеност фестивала палачинки

„Палачинка фестивал“ ове године је био 13. по реду који је одржан у Бачком Градишту. Организатор овог фестивала је „Војвођанска организација младих“. Ова манифестација је сваке године све популарнија, судећи по прилично великој гужви током фестивала. Очигледно је да осим продаје и конзумирања палачинки овај фестивал има још доста тога да понуди посетиоцима. Током трајања такмичења и уз велик број штандова са најразличитијим укусима, сланих и слатких палачинки који су се нудили посетиоцима паралелно је трајао и културно-уметнички програм али друге активности, радионице, хуманитарне активности и слично.

Мештани Бачког Градишта су сваке године све задовољнији посетом фестивалу је се показало да  тог дана село постане веома популарна „туристичка“ дестинација у Војводини. Највише је било, наравно, гостију из Бечеја и околине али и доста оних који су специјално дошли у Градиште на овај фестивал из других крајева Војводина и целе земље. Поред тога било је и посетилаца из целог региона не само из Војводине и Србије. Палачинкама и целокупном програму на фестивалу радовали су се и гости из суседних земаља, Мађарске, Румуније, Хрватске.

У званичном такмичарском делу фестивала учествовало је чак 16 екипа који су се такмичили у прављењу палачинки, подељене су и награде најбољим екипама. Главна награда била је дечији бицикл који су обезбедили спонзори. Посетили смо овом приликом и штанд „Хуманитарног удружења Ђина“ на којем су се продавале палачинке за потребе акције прикупљања средстава за куповину школског прибора за децу са којима раде програме свакодневно. На крају дана успели су прикупе од продаја палачинки око 12.000 динара.

Највећа „атракција“ на овом штанду за посетиоце и мале волонтера био је „главни кувар“ Вајда Јанош, балкански шампион у Боди билдингу који се, према речима председнице удружења Добриле Ђин, показао као још бољи кувар. Сам је правио палачинке, пекао  и уз помоћ волонтера продавао их на штанду.

„Желела бих да посебно похвалим наше мале волонтере, децу са којима већ дуже времена радимо радионице, едукативне програме и др. Неки од њих су са нама у програму од њихове пете године и показало се да је наша идеја да почнемо да радимо са тако малом децом, са најмлађим узрастом, веома добро функционише, да је добро да их што раније социјализујемо, да им развијамо компетенције и осећај за друштвени рад од самог почетка. Са својих негде око 12 година наши мали волонтери су своје задатке данас овде веома озбиљно схватили на овој манифестацији, да ово раде да прикупе средства у хуманитарне сврхе, да раде за своје другаре. Били су веома корисни и организовани али оно што је најважније веома је видљиво већ на први поглед и у комуникацији са њима да се добро сналазе, да су комуникативни и пожртвовани као и да имају све више самопоуздања. Ја сам веома задовољна и то је још један доказ да наш програм рада са њима добро функционише. То нам је на овом фестивалу показало да имамо добар тим.“ – рекла је Добрила Ђин.