Óbecse

Pé’z, hova mész?

Óbecsén vendégszerepelt a Tanyaszínház

Ha július vége, akkor Tanyaszínház Óbecsén. Idén sem volt ez másképp. Július 31-én összegyűlt a város apraja-nagyja az újfalusi piac melletti focipályán, hogy megnézzék a Tanyaszínház társulatának idei előadását.

Ebben az évben 16 fiatal vett részt a darabban, mely tapasztalat szempontjából is jelentős az ifjú színészeknek. A társulat a nyár folyamán a Marin Držić Dundo Maroje műve alapján íródott Pé’z, hova mész? című komédiát viszi el összesen 25 településre. A komédiát Berta Csongor és Ricz Ármin rendezték, akiknek nem idegen a Tanyaszínház, hiszen korábban maguk is szerepeltek a társulatban.

– Ez egy évek óta érlelődő ötlet, több tényező összeérésére volt szükség ahhoz, hogy ez az előadás itt, most látható legyen. Három évvel ezelőtt találkoztam ezzel a szöveggel. Nagyon érdekes kérdéseket tesz fel, izgalmas dolgokat feszeget.  Ez volt az első rendezésem, ami rendkívül hasznos volt szakmailag, hiszen én is játszottam ezen a színpadon. Szembesültem azokat a dolgokkal, melyekkel színészként küszködök, csak most a másik oldalról láttam mindezt. Sok dolgot újrafogalmaztam magamban színészként – mondta Ricz Ármin színművész, a darab rendezője.

A 16 ifjú tehetség között egy óbecsei színésztanonc is van. A 20 éves Magyar Zsófia először lép fel a Tanyaszínház tagjaként. Jelenleg az újvidéki Művészeti Akadémia színművészeti szakán tanul, és elmondása szerint a Tanyaszínház óriási élmény és kiváló tapasztalat számára.

– Ez egy reneszánsz vígjáték, mely Dubrovnikban játszódik. A történet a pénz körül forog, a szereplők is az anyagi értékek köré épülnek, ami nagyon jól kivetíthető a mai világra. Kb. három hétig készítettük a darabot. Én Dunját játszom a darabban, a főszereplő jegyesének a barátnőjét. Nem volt nehéz megformálnom a karaktert, mert úgy érzem, könnyen tudtam vele azonosulni. Ettől eltérve, mégis sokat foglalkoztam az előadásmódommal. Azt be kell vallanom, hogy a Tanyaszínház nagyban eltér a klasszikus színházi előadásoktól – mesélte Magyar Zsófia közvetlenül a produkció előtt.

A Tanyaszínház hosszú évek óta minden nyáron elviszi Vajdaság legkisebb településeire a színházak varázsát. A társulat tagjai szerint a sikere abban rejlik, hogy sokkal közelebb hozza a színészetet a hétköznapi emberekhez, akik itt még a kulisszák mögé is beláthatnak. A mai rohanó világban kevesen engedhetik meg maguknak, hogy rendszeresen eljárjanak előadásokat nézni, azonban a Tanyaszínház eljön a falvakba és városokba, összetoborozza, de ami a legfontosabb, megnevetteti a lakosokat, elfeledteti velük a mindennapok gondjait és nehézségeit.

P.D.