Пензије од сутра подижу се уз пуномоћ за особе од поверења или поштанском испоруком на адресу

Према најавама председника Србије А. Вучића на конференцији за штампу од јуче (понедељак 23. март) пензије ће док траје ванредно стање бити исплаћиване одједном, не у два дела (од 10. следећег месеца) са додатком од 4.000 динара. 

С обзиром да важи и даље забрана кретања за старије од 65 година и то 24 часа пензионери ће своју пензију током трајања ванредног стања моћи да подигну уз посебна овлашћења, као и путем доставе, саопштила је Влада Србије.

Како се наводи, од уторка 24. марта грађани који претходно нису овластили никога за подизање пензија, могу да то ураде посебним овлашћењем за особу које ће у њихово име, уз поседовање своје и њихове личне карте, подићи унапред дефинисан износ пензије.

„Издавање овлашћења мора се обавити бесконтактно – у сваком тренутку одржавајте безбедну дистанцу од два метара и након доставе пензије извршите дезинфиковање руку“, наводи се у саопштењу Владе.

Пример овлашћења издала је Народна банка Србије, али се може саставити и у слободној форму уз обавезно навођење личних података пензионера и особе које се овлашћује, број текићег рачуна, назив банке и износ који се исплаћује (бројем и словима).

Овлашћење мора бити потписано како би било прихваћено.

Сви пнзионери који не овласте некога за подизање пензије, треба да позову контакт телефон банке у којој имају отворен текући рачун и да наведу адресу и износ који желе да им се достави, а Пошта Србије ће им по хитној процедури уручити пензије.

Банке ће такође и самостално контактирати ове кориснике путем контакт центра или смс поруком од данас, 24. марта како би пензионери што раније знали на који начин ће се исплата реализовати.

Детаљну инструкцију за поступање банака приликом исплате пензија у тренутној ситуацији издала је Народна банка Србије.

Комплетне трошкове доставе сносиће Република Србија, тако да пензионери неће имати додатне издатке због новог начина исплате пензија. Војска Србије и Министарство унутрашњих послова биће на располагању Пошти Србије током расподеле пензија.

Такође, сви пензионери који поседују платне картице, могу је предати особи од поверења како би извршила куповину за њихове потребе, наводи се у саопштењу Владе.

Овако треба да изгледа пуномоћ за подизање пензија али се може и ручно попунити са овим траженим подацима:

Извор: N1