Óbecse

Péter Lea Kaleidoszkóp-díjas

Újabb sikert ért el az óbecsei versmondó

A XIX Kaleidoszkóp VersFesztivált 2019. október 16-20. között rendezték meg a Váci Dunakanyar Színházban, ahol a nem hivatásos versmondók kategóriájában az óbecsei Péter Lea bizonyult a legjobbnak.
A Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti megmérettetése, ahol a vers valamennyi formája bemutatkozik. A versenysorozaton hivatásos és nem hivatásos versmondók, színészek és előadóművészek, illetve társulataik, zenészek és filmesek, külön kategóriában mutatkoznak be produkcióikkal. Az előadások ingyenesek voltak, amiket láthatóan hatalmas érdeklődés övezett. A verseny minden évben közönség előtt zajlik.
A programsorozat ötletgazdája Lutter Imre fesztiváligazgató, fővédnöke – haláláig – Bella István Kossuth-díjas költő volt. Szervezője az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület, rendezője  és szakmai koordinátora a Magyar Versmondók Egyesülete. (Forrás: vers.hu)
Lea Kosztolányi Dezső: Halotti beszéd, és Szabó T. Anna: Mi, vesztesek című költeményekkel mutatkozott be a zsűrinek és a közönségnek.
– A verseny három fő kategóriában zajlott: versfilm, versszínház és versmondás. A versmondás két korcsoportot ölelt fel – a 14 év alattiakat, azaz juniorokat, és a 14 év feletti, vagyis ifjúsági és felnőtt korosztályt. Azon belül is a hivatásos és nem hivatásos előadókat külön-külön értékelte a zsűri. Nevezni két verssel vagy prózával lehetett, amelyek közül az egyik a rendszerváltoztatás irodalmához kapcsolódó közéleti költészet egyik darabja, a másik Ady Endre halálának századik évfordulója apropóján Ady és a Nyugat első nemzedéke, illetve Weöres Sándor halálának 30. évfordulója kapcsán Weöres és a Nyugat harmadik nemzedéke valamely költőjének verse – mondta Péter Lea, kezében a csodaszép Kaleidoszkóp-díjjal, oklevéllel és könyvnyereményekkel.
A zsűriben két korábbi Kaleidoszkóp-díjas, Bakos–Kiss Gábor, a Nemzeti Színház tagja, a Váci Dunakanyar Színház művészeti vezetője és Borbély Sándor színművész, tavalyi győztes, valamint két Radnóti-díjas művész, Király Erika versmondó és Wiegmann Alfréd rendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője foglalt helyet.
A különdíjak mellett idén öt fesztiváldíjat osztott ki a zsűri: kettőt a versszínház kategóriában, a hivatásos, a nem hivatásos versmondók között, valamint a versfilm kategóriában és a Junior korosztályban egy Kaleidoszkóp-díjat.
Péter Lea egyébként a tavalyi Nemzeti VERSeny győztese, a múlt évi Kaleidoszkóp Versfesztivál különdíjasa, számos előkelő irodalmi elismerés és díj büszke tulajdonosa.