Спорт

Петрoвоселци поново за Милана Вишковића

ЛОВСТВО – ИЗБОРНА СКУШТИНА ЛОВАЧКОГ УДРУЖЕЊА „ЧИК“

Чланови Ловачког удружења „Чик“ из Бачког Петровог Села су, у суботу 3. марта, на Изборној скупштини поново дали поверење Милану Вишковићу да у новом четворогошњем мандату води ову веома успешну ловачку организацију. Вишковић је на место првог човека ЛУ „Чик“ изабран, сада већ давне, 1992. године и од тада са великим успехом води петровоселске ловце путем стабилности и успеха, што су ловци из овог потиског места у Бачкој и овога пута препознали. За новог секретара је изабран Габор Михалец а изабрани су и нови Управни и Надзорни одбор и Дисциплинска комисија.
Поред Вишковића и Михалеца, у нови Управни одбор су изабрани Задор Киш, Денеш Силађи, Гавра Вишковић, Золтан Балаша, Душан Родић, Бранислав Цвејанов и Лајош Паточ. Нови Надзорни одбор чине чланови Ференц Ковач, Душан Гаврић и Милорад Сивачки, као и заменици чланова Ендре Триполски, Борислав Стајић и Лајош Неорчик, док ће посао Дисциплинске комисије вршити чланови Аркадије Вукосављев, Имре Немет и Слободан Величковић, као и заменици чланова Иван Морошев, Илеш Киш и Пал Хорват. Вишковић ће бити делегат удружења у Скупштини Ловачког савеза Војводине, док ће Душан Родић представљати ЛУ „Чик“ у Скупштини Ловачког савеза Србије.
Пре избора за органе Удружења, Вишковић је присутним ловцима представио Извештај о раду Управног одбора за 2018. годину у којем је констатовано да је и у протеклој години забележен позитиван финансијски резултат, пре свега због вредног и домаћинског рада свих чланова и стручне службе коју чине Кристијан Молнар, управник ловишта и ловочувар Карољ Михалец, који су посебно похваљени од стране Управног одбора.
Инострани и домаћи туристи су прошле године одстрелили укупно 28 срндаћа, од чега су три трофеја била у златној, два срндаћа у сребрној и један у бронзаној медаљи. Туристи су ловили преко агенција „NATURHENT“ ДОО из Сенте и „TRESTELLE“ ДОО из Сомбора. Успешно је одрађен и јесењи лов на фазанску и зечју дивљач, а задовољни су били и чланови ЛУ „Чик“ који су два ловна дана ловили зечеве и осам ловних дана фазанску дивљач, а свака ловачка група је имала право на бесплатан лов једне срне.
Током прошле године у петровоселском атару је одстрељено 13 шакала и 54 лисице а организована је и заједничка хајка на предаторе која се планира да буде традиционална у овом удружењу.
Вишковић је истакао да је током 2018. године Покрајински инспектор за ловство Милан Радојчић обавио инспекцијску контролу, где је прегледао планска документа и записнички утврдио да ЛУ „Чик“ послује у складу са законом. Он је додао да је у септембру организован и колективни лекарски преглед за све ловце који је извршио Завод за здравсвену заштиту „Егзакта Медика“ из Земуна ради олакшавања поступка пререгистрације оружја.
Када су у питању улагања која су извршена у протеклом периоду највеће је оно везано за стрелиште које је почело у прошлој години а окончано почетком ове године добијањем Мишљења о испуњености просторно-техничких услова за извођење обуке у руковању ватреним оружјем и гађању глинених голубова у дисциплинама СКИТ и ТРАП од стране МУП-а Србије. За ловочуварску службу је набављен нов ловачки карабин ЦЗ кал. 223, реминктон, са „Меоптовом“ оптиком 6х42, а уграђена је и нова кука за службену Ладу Ниву. Добри резултати газдовања нису могући без напорног рада и много улагања, па је и ове зиме у ловиште изнето 60 солишта у која је стављено 300 килограма соли, као и 38.400 килограма кукуруза у клипу, 250 бала детелине и око 5.000 килограма ломљене пшенице, што ће бити залог за наставак добрих резултат одстрела и у овој години.

Синиша Ерак