Пита са лимуном (Lemon Meringue Pie)
Потребно за тесто: 300г брашна, 125г маслаца + за намастити калуп, 1 кашика масти, 5 кашика шећера, 1 јаје, прстохват соли и 1 кашика павлаке.
Лимун крема: рибана корица 3 лимуна и 150мл свјежег лимуновог сока од 3-4 лимуна, пола литре млека, 125г шећера, два пудинга од лимуна или 5 кашика густина, 100грама маслаца, 4 жуманца.
Шаум од беланаца: 4 беланца, 200грама шећера, 1 кашика густина.
Помeшајте све састојке и умесите мекше тесто. Доста је масно и мекано, немојте додавати пуно брашна већ само колико је довољно да се не лепи много. Оставите у фрижидер сат-два да се стегне. Калуп за питу премажите маслацем и тесто прстима распоредите на дно калупа и на ивице састране направите мало дебље рубове, избоцкајте виљушком и прекријте фолијом и ставите две шоље пасуља или риже на фолију. Ставите да се пече 15 минута на 200 степени, одстраните фолију и пасуљ и вратите у рерну да се испече до краја (још 10-15 минута) да порумени дно и ивице. Извадите тесто да се мало прохлади.
Док се тесто пече, направите крему. Ставите млеко да проври, измутите жуманца са шећером, лимуновим соком и корицом, пудингом или густином и полако сипајте врело млеко мало по мало у смесу непрестано мешајући. Вратите све у шерпу и на шпорет и укувајте фил док се не згусне. Мало прохадите фил и умешајте маслац.
Сипајте фил на прохлађену кору за питу и одгоре умутите шаум од 4 беланца са шећером и једном кашиком густина и ставите у рерну на 170˚C да се одгоре мало просуши и добије златна корица. Сачекајте да се скроз охлади на собној температури па ставите у фрижидер да се добро охлади и стегне и тек онда сеците питу.