Хроника

Почело суђење оптуженима за крађу вредне виолине

У Основном суду у Бечеју је 22. септембра почело суђење двојици осумњичених да су у новембру прошле године из откључаног аутомобила у Бачком Петровом Селу украли веома вредну виолину познатом музичару Лајку Феликсу. Предраг Јовишић (47) и Ненад Симетић (50) су се приликом првог појављивања пред судијом бранили ћутањем, обојица су још увек у притвору. Следеће рочиште је заказано за 22. октобар. Судија у поступку је Карољ Шмит. 

Суботичанин Лајко Феликс је у Бачком Петровом Селу боравио тог дана јер је са родбином из тог села био на гробљу поводом католичког празника „Сви свети“. Он је оставио испред куће рођака незакључан ауто у којем се налазила његова вилоина марке „Domenico Montano“ која датира са самог почетка 19. века. Ова виолина је процењена на око пола милиона евра на почетку а током истраге вештачењем она се сада вреднује на 250.000 евра, у сваком случају је једна је од највреднијих код нас ако се узме у обзир да је израђена у познатом центру градитеља виолина Кремони. С обзиром на вредност инструмента ово је засигурно један од највећих пљачки у историји Бачког Петровог Села.

Оно што је свакако занимљиво је чињеница да виолину нису украли локални лопови у незнању колика је вредност инструмента, како је у прво време била претпоставка мештана. Оба осумњичена нису локалци него су већ одавно добро познати полицији са преко стотинак кривичних пријава за крађу и имају пребивалиште у Темерину, односно Новој Пазови. Интересантно је да ништа друго није нестало из Доџа Лајка Феликса и судећи по свему они су добро знали шта се у аутомобилу налази. Они су ухапшени након скоро месеци и по дана истраге у Новим Бановцима у тренутку када су, препоставља се, чекали потенцијалног купца са инструментом. Симатовић је ухапшен одмах код интервенције полиције док је Јовишић покушао бекство током којег је бацио виолину. Инструмент је пронађен непосредно поред на земљи и није оштећен и враћен је власнику након истраге. Оптужени су до сада негирали учешће у крађи.