Подела бодова – „Плеј оф“ и „Плеј аут“

Прву лигу Србије ће и наредне сезоне чинити 16 клубова а осим ОФК Бечеј 1918, играти ће Јавор из Ивањице и Борац из Чачка, који су испали из Супер лиге Србије, затим „староседеоци“ Металац из Горњег Милановца, ТСЦ из Бачке Тополе, Инђија, Синђелић из Београда, Бежанија, Телеоптик, Нови Пазар, Будућност из Добановаца, Раднички 1923 из Крагујевца, Слобода из Ужица, Жарково, као и Трајал из Крушевца, победник Српске лиге Исток и Златибор из Чајетине освајач Српске лиге група Запад.
Од наредне сезоне су уведене новине у систем такмичења у другом по јачини рангу такмичења у Србији. Према Пропозицијама такмичења за првенство Прве лиге Србије у фудбалу за такмичарску 2018/2019. годину које је Одбор за хитна питања Фудбалског савеза Србије донео на седници одржаној 24. маја 16 учесника Прве лиге ће прво играти „прелиминарну фазу“ такмичења по двокружном систему „свако са сваким“. Та фаза ће трајати 30 кола, почиње 11. августа и завршава се 31. марта, где је предвиђено да се у овој години одиграју 23 кола, до 15. децембра, а осталих седам кола наредне године.
Након завршетка овог дела такмичења лига се дели у групу „А“, популарни „Плеј оф“ у којој ће се наћи осам најбоље пласираних екипа и групу „Б“, познатији као „Плеј аут“ у којој ће играти осам најлошије пласираних екипа из прелиминарне фазе.
Број бодова који ће клубови „пренети“ у ове друге групе биће преполовљен од оног броја које су екипе освојиле у прелиминарној фази.
Екипе из групе „А“ ће се борити за пласман у Супер лигу Србије. Прве две екипе ће изборити директан пласман у најјачи ранг такмичења у Србији док ће трећа, четврта, пета и шеста екипа играти бараж за пласман у Супер лигу. У полуфиналу баража ће се састати трећа и шеста екипа односно четврта и пета екипа. Победници ових мечева ће играти финале а победник баража Прве лиге ће играти две утакмице са екипом која буде освојила 14 место у Супер лиги, након чега ће победних тих мечева играти Супер лигу Србије.
Екипе из групе „Б“ ће се борити за опстанак а четири најлошије пласиране екипе ће испасти у одговарајуће Српске лиге.

Синиша Ерак