Друштво

Појава лисице и у градској средини

Слика лисице која мирно шета у близини кућа забринула је један део грађана наше општине. Међутим, појава лисица у ова доба године није реткост чак ни када је у питању градска средина те није велико изненађење што их житељи града виђају на улицама, посебно у делу код некадашње Пиваре. Страх од ове појаве је потпуно нормална реакција, а како да се људи понашају када се сретну са овом дивљом животињом питали смо кога другог до Ловачко удружење у Бечеју.

Са пуно разумевања са нама су разговарали Тамаш Ластович, председник ЛУ Бечеј и Стеван Секулић, управник ловишта.

– Ми смо у удружењу у последње време имали неколико позива где су људи пријављивали да се лисица шета улицом, чак и да је улазила у нека дворишта што није необично у ово доба године када оне у потрази за храном залазе и у сам град. Оно што наши суграђани морају да схвате јесте чињеница да ми не можемо тек тако да изађемо наоружани и да пуцамо јер то спада у кривично дело посебно јер се ради о насељеном делу града и безбедност околине је на првом месту. Немамо надлежност да користимо оружје јер то пре свега није ловиште и то јесте велики проблем јер правно није решено ко је надлежан за ово питање. Ми јесмо за сарадњу, желимо да помогнемо онолико колико је то у нашој моћи, а у оваквим ситуацијама на жалост то није много, истиче Ластович.

Проблематика настаје између надлежног и ненадлежног дела. У питању је животиња која је ту у близини нашла свој мир, излегла младунце и ту се осећа сигурно. Није реткост да је чак и сами људи хране. Оно што се дефинитивно може закључити јесте да је овај проблем за ловце мач са две оштрице јер са једне стране има оних грађана који су забринути за своју безбедност и безбедност своје  деце и подржали би било коју акцију ловаца, а са друге стране су они који би их без обзира на све осудили.

– Пре пар година био је случај да је лисица ушла у једну зграду и попела се на трећи спрат. Полиција нас је позвала, ми смо изашли на терен и интервенисали али са приручним средствима, не са оружјем и тада је и наша безбедност била угрожена с`обзиром да је у питању била уплашена животиња која се нашла у опасности, прича Секулић.

Грађани могу да позову Ловачко удружење и да добију неки савет, ловци ће по потреби и изаћи на терен и покушати некако да врате ту лисицу у своје станиште али никако се не може очекивати да ће доћи наоружани и тако решавати  проблем.

– Препорука је само да грађани не предузимају ништа на своју руку, да јој се не приближавају, посебно када је реч о деци, да је не хране јер ипак је то дивља животиња. Лисице се плаше људи и у већини случајева оне ће побећи али ако осете да су у опасности хоће да нападну, зато је важно бити опрезан. Не треба стварати непотребну панику међу становништвом јер ово није ништа необично и у границама је нормале, истиче Секулић.

Такође, оно што смо сазнали јесте да се на територији Војводине па и шире већ неко време спроводи акција вакцинације лисица орално из ваздуха те је веома мала вероватноћа да има оних које су заражене беснилом, али опрез никад није на одмет.

За сваку недоумицу или питање можете позвати Ловачко удружење Бечеј на број телефона 6912-031.

 

Редакција

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *