ВестиЕкономија

Пољопривреда: И даље проблеми са глодарима и влагом пред сетву

Према подацима Врбашке пољопривредне саветодавне службе, током јесени је на потезу Врбас-Кула-Бечеј-Србобран засејано усева на скоро 33 хиљаде хектара. То је скоро иста количина као на прошле године. Засејано је 3.100 хектара озимог јечма и 500 хектара ражи. Уљана репица је такође све популарнија, пре неколико година засејано је свега неколико хектара ове индустријске биљке, претпрошле 650, а у сезони 2023/2024 чак 1500 хектара.

Из ове службе такође кажу да је тренутно стање јесењих усева веома задовољавајуће на овом простору. Иако је време релативно сушно и пшеница и јечам јесу добили мање падавина јер је била блага зима парцеле су сада лепе захваљујући веома лепом пролећном времену.

Оно што је био проблем и прошле године, о којем смо писали тада, јесте и даље велика најезда глодара. Те благе зиме изузетно погодују размножавању глодара на њивама, поред тога и семе им је лако доступно јер земља није била замрзнута. Мишеви су нанели огромну штету на овом подручју у атарима, јели су семење али и корење младих биљака које су кренуле да ничу.

Како кажу из ове службе процењено је да је штета је на неким местима била 10 одсто, али на многим местима чак 40-50 одсто.

Такође препоручују да се пољопривредници посаветују са стручним лицима јер сада постоје добри производи, третмани како да се реши овај проблем. Такође саветују да пољопривредници превентивно обавезно ураде и анализу земљишта да би видели у овој фази да ли нешто од храњивих материја у земљишту недостаје и да би урадили третмане и санирали ове недостатке, посебно када је ђубрење земљишта у питању, да непотребно не расипају ђубриво које је веома скупо. Савети агронома и стручњака могу да помогну да се максимални повећа принос са њива.

Глодари и недостатак падавина, кажу и даље праве проблеме, посебно у ово време када почиње пролећна сетва, земљиште треба припремити а за то су потребне падавине. Ускоро треба да крене сетва шећерне репе, сетва кукуруза у бечејском атару је већ почела. Како кажу из ове установе најважније је затворити зимску бразду и водити рачуна о влази у земљишту али и да се добро искористи и темпира време. Све то, наравно, по условом да не буде неких наглих климатских промена.

Да подсетимо, пољопривредници су од државе добили 18.000 динара субвенције по хектару али се такође надају да ће добити субвенције и за набавку семена.