Економија

Пољопривреда: Пријаве за субвенције за газдинства

У току је јавни позив Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде за ратаре, којим се предвиђа давање по хектару у износу од 9.000 динара.

За позив, који је расписан почетком априла, пољопривредни произвођачи своје захтеве могу да подносе до краја маја.

У Министарству пољопривреде наводе да нема чекања на затварање јавног позива, већ се пољопривредницима средства исплаћују брзо по обради захтева, како би што пре дошли до новца који им је потребан за сетву.

Исплате су, према речима министарке пољопривреде Јелене Танасковић, почеле 24. априла. Субвенција по хектару обухвата 6.000 динара, док регрес за гориво износи 3.000 динара.

Преко еАграра до сада је регистровано близу 300.000 газдинстава. Укупан износ намењен подстицајима по хектару износи 15 милијарди динара, од чега је 11.388.950.000 динара намењено субвенцијама које се исплаћују у износу од по 6.000 по хектару.

Укупна сума за регрес за гориво износи 5.694.975.000 динара и изсплаћује се ратарима у износи од по 3.000 динара по хектару.

До сада је било прописано да за ову врсту субвенција могу конкурисати пољопривредна газдинства која су била регистрована до септембра претходне године, док је ове године померен датум пресека стања регистрованих газдинстава и продужен све до краја трајања јавног позива, како би што већи број пољопривредника могао да добије ову врсту подстицаја.