Економија

Пољопривреда: Регистрација пољопривредних призвођача на платформи Е-Аграр

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Јелена Танасковић изјавила је да је за седам дана више од 10.000 пољопривредних произвођача преузело параметре за свој eID број, који је први корак за приступ платформи eAgrar. Танасковић је обишла филијалу „Поште Србије“, где је преузела своје параметре и QР код за инсталацију апликације ConsentID, неопходног корака за све пољопривредне произвођаче у процесу регистрације и пријаве на порталу.

Она је подсетила на то да се нови информациони систем eAgrar, који ће са радом почети на пролеће, уводи у циљу модернизације и убрзања процеса уписа и промене података у Регистру пољопривредних газдинстава (RPG), као и одобравања и исплате подстицаја у пољопривреди. Како би добили свој eID, што је заправо идентификациони лични број, пољопривредници који поседују паметне мобилне телефоне треба да оду на шалтер „Поште“ и бесплатно преузму параметре за eID, објаснила је министарка.

Преузимање eID броја је само први корак, док ће у другом кораку запослени у пољопривредним стручним службама помоћи свима који нису сигурни како да се улогују, навела је Тансаковић.

Она се уверила у то да се цео поступак може завршити за неколико минута, и још једном позвала пољопривреднике да се обрате некој од 34 пољопривредне саветодавне и стручне службе широм Србије за све информације или појашњења.

Истакла је да је радује повећање буџета за аграр, те да смо сви на истом задатку, а то је да се пољопривреди Србије помогне да буде конкурентна. Минстарка пољопривреде Јелена Танасковић такође је у саопштењу истакла је да је стратешки циљ државе пољопривреда, те се e-agrar уводи са циљем да олакша посао апликације пољопривредника за субвенције Министарства.

Према њеним речима, они пољопривредници који не поседују паметне мобилне телефоне треба да у МУП-у изваде квалификовани електронски сертификат (KES), који у електронској размени података замењује потпис неке особе.

Министарка је нагласила да је од 1. јануара укинута царина и прелевман што ће помоћи сточарима који желе да купе товна грла, да то учине и ту стоку продају на домаћем тржишту.

E-agrar је софтверско решење помоћу којег је омогућено пољопривредницима да уместо достављања документације и доласка на четири шалтера, сваки носилац газдинства има налог на порталу Управе за аграрна плаћања (попут профила на друштвеним мрежама) и сам уноси податке о себи, члановима газдинства, парцелама на којима обавља производњу, животињама или културама које гаји. Софтвер ће контролисати исправност увидом у базе података катастра, МУП-а, АПР-а, Управе за ветерину и др. Носилац газдинства преко портала подноси и захтеве за субвенције, а решења би требало да добије такође електронски. Министарство је већ укинуло обавезне годишње обнове регистрације (осим у случају промене података) која је носила највећи трошак (готово 750 милиона динара), али са овим софтвером би требало да код уписа газдинстава укупни трошак за пољопривреднике се смањи са 133 на 19 милиона динара, као и просечно време проласка кроз процедуру са 280 на 75 минута.

Извор: сајт владе Републике Србије