Друштво

Репродуктивно здравље: Први пакети увезених репродуктивних ћелија

Први пакети репродуктивних ћелија увезени о трошку државе стигли су у Србију из Шпаније. Реч је о шест пакета јајних ћелија за шест жена саопштено је из Републичког фонда за здравствено осигурање. Србија увози материјал из једне банке из Шпаније, као и банке из Чешке и две из Данске. Парови и сингл жене могу да бирају из које банке ће да узму репродуктивни материјал, објаснила је директорка РФЗО.

Пријављивање за вантелесну оплодњу о трошку државе донираним репродуктивним материјалом почело је 8. децембра телефоном, 10. децембра и преко портала Е-управе.  Из Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) да за поступке оплодње донираним материјалом могу да се пријаве парови и жене које немају партнера.

„То право ће имати жене до 45 година живота: оне које немају партнера и дете имају право на вантелесну оплодњу са донираним сперматозоидима, односно парови где један од партнера (брачни или ванбрачни) нема дете и којима је донација јајне ћелије или сперматозоида једини начин да добију потомство. Држава ће за жене без партнера, односно парове који испуњавају критеријуме, сносити све трошкове – увоз донираног репродуктивног материјала и сам поступак вантелесне оплодње“, наводи се из РФЗО-а.

У претходном периоду постепено повећавао број покушаја потпомогнуте оплодње, да би данас био омогућен неограничен број пута за прво дете, да се постепено повећавала старосна граница, да је омогућено да се у овај процес укључе и мушкарци са одређеним проблемима када је у питању фертилитет, као и жене које су у анамнези имале малигна обољења.

Министарка за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Дарија Кисић изјавила је поводом прибављања првих донираних јајних ћелија из банке репродуктивног материјала из Шпаније, да потпомогнута оплодња донираним репродуктивним материјалом представља круну подршке државе подстицају наталитета.

Према њеним речима, у последњих 10 година, а посебно од 2018. године, постепено су се повећавала права када је у питању подршка у домену потпомогнуте оплодње. У претходном периоду постепено повећавао број покушаја потпомогнуте оплодње, да би данас био омогућен неограничен број пута за прво дете, да се постепено повећавала старосна граница, да је омогућено да се у овај процес укључе и мушкарци са одређеним проблемима када је у питању фертилитет, као и жене које су у анамнези имале малигна обољења.

Она је указала на то да постоји потреба за донираним репродуктивним материјалом, чему сведоче стотине парова и жена које су претходних година одлазиле у иностранство и пролазиле компликоване процедуре, а то ће сада моћи да ураде у својој земљи. Кисић је закључила да је прибављање репродуктивног материјала једна од бројних мера које држава примењује и планира да примењује када је у питању подстицај наталитета.

Извор: сајт Владе Републике Србије