Друштво

Влада РС: Усвојена Стратегија за младе до 2030. године

На самом почетку ове године председница Владе Републике Србије Ана Брнабић саопштила је да је Влада усвојила Националну стратегију за младе до 2030. године, која је један од најважнијих докумената који се бави положајем младих. Брнабић је навела да је овај документ одредио приоритете омладинске политике до 2030. године и зато је важно то што су се у процес његовог креирања и доношења укључили управо они којих се ово највише тиче – млади.

Она је истовремено захвалила организацијама цивилног друштва које су највише допринеле овом документу, наводећи Кровну организацију младих Србије, Националну асоцијацију практичара/ки омладинског рада, Националну асоцијацију Канцеларије за младе, Омладински савез удружења ОПЕНС и Центар за омладински рад.

Бечејско удружење младих и Канцеларија за младе су током овог процеса били у скоро свим сегментима рада укључени у израду Стратегије. На основу овог стратешког документа сада ће моћи да се ураде и локални акциони планови.

Више од 2.000 младих је кроз различите начине учествовало у овом процесу, нагласила је премијерка изразивши уверење у то да ће се још више њих укључити приликом креирања акционог плана који ће пратити Стратегију.

Најзначајније новине у Стратегији односе се на препознавање и стандардизацију локалне омладинске политике и механизме за то како сви ресори могу да издвајају више средстава за младе и допринесу међусекторској сарадњи у области подршке младима. Бечеј је свакако једна од пионир општина у којој је овај механизам већ одавно заживео.

Извор: сајт Владе Републике Србије