„Потисје-Бечеј“ доо: Пожар у унутрашњости депоније

На депонији Ботра ових дана предузеће „Потисје-Бечеј“ тј, њихови радници, заједно са ватрогасцима гасе пожар који данима већ тиња. Због великих суша на овој депонији на простору од неколико квадратних метара непрестано се појављује дим из дубине депоније који избија повремено на различитим местима што сугерише да се дубље у телу депоније шири пожар. Према речима директора овог комунално предузећа Золтана Фејеша овај пожар је тренутно колико је то могуће под контролом, они чине све да се комплетно загаси али да потенцијално може да буде веома опасан и мора да се контролише непрестано.

Пожари на депонијама су веома проблематични из више разлога јер осим материјалне штете и могућности да се брзо прошире на околне њиве и растиње па и објекте ако их има у близини, тешко се гасе и могу да изазову еколошку катастрофу и да трајно загаде и ваздух у граду али и атар у околини. Руководство и радници на депонији Ботра којом управља „Потисје-Бечеј“ су ангажовани већ данима на решавању овог проблема.

Пожар који тиња на једном делу депоније уочен је прошлог уторка (6. септембра) и од тада су и ватрогасци скоро свакодневно тамо на терену. Где год се појави дим ватрогасци заливају водом али се од јуче кренуло и са ископавањима да се пронађу жаришта у дубину па су тако ултом ископане веће наслаге смећа на угроженом делу депоније и ту су ватрогасци сипали воду. Такође од јуче је почело убацивање сувог леда у биотрнове око тог места где избијају ти подземни пожари. Линде гас је до сада послао два пута по 750.000 килограма сувог леда за гашење.

„Данас ујутру су били и из фирме „Теком“ снимали су депонију на тим местима и добили смо снимак да су температуре у телу депоније повећане. Последњи пут су вршили снимања крајем јуна. Температура у односу на тадашњу није значајно подигнута и сада је максимално 46 степени али су нам напоменули да ти ре- зултати могуће да нису релевантни јер су снимали након гашења и водом и сувим ледом. Слој који се упалио је слој смећа који је ту на депонију донесен још пре десетак година јер су жаришта сигурно на 4-5 метара дубине.“ – рекао је директор Фејеш.

Циљ је да се што пре пронађе жариште и да се пресече даље ширење, али то није лако јер се често дешава да се пожар вертикално ланчано шири и да избија на површину, чим добије ваздуха у телу депоније гдегод постоји нека искра он се разбукта и тешко је пронаћи извор. Према речима запослених у Потисју најважније је да се никако не дозволи да пожар захвати површински слој депоније јер тада може да настане катастрофа и редован пожар већих размера који би захватио целу депонију.

Директор Фејеш је рекао и да су обавештене све надлежне службе као и Општински штаб за кризне ситуације, да имају добру сарадњу са свима у локалу али и да су ватрогасци веома слабо опремљени и људством и опремом али да се труде да професионално ураде свој посао и помогну им што више. Бечејски ватрогасци тренутно раде са само два човека у смени, некада их је било 8 и имају само два возила и два пратећа возила а некада су имали 11. С обзиром да не могу да постигну да сами гасе ватрогасци су им предложили да се ангажују и да позајме цистерне из других предузећа али на жалост цистерна из ЈП „Комуналац“ је премала и неупотребљива а из ЈП „Водоканала“ у квару. Због ове ванредне ситуације која захтева да на располагању имају цистерну докле год траје ова фаза гашења из „Потисја“ су решили и да изнајме једну цистерну од 8000 литара да сами радници предузећа могу да интервенишу на лицу места уколико се нешто деси, да не чекају ватрогасну службу. Поред проблема са недостатком цистерни појавио се и проблем и са притиском воде у хидрантима због суше овог лета.

„Ми смо до сада имали среће, последњи већи пожар на депонији био је још 2008/9 и ми од тада немамо већих проблема, зато и немамо ни ми, али ни ватрогасци, искуства како гасити овакве пожаре који се налазе у дубини депоније. Овај пожар није настао нашим кривицом, није нико бацио жар или намерно запалио, то је већ утврђено. Депонија се изнутра због великог присуства метана највероватније „самозапалила“. То се не може спречити. Ми бисмо волели да се то није десило. На почетку се гасило од горе али смо сада кренули да копамо па да гасимо жаришта у дубини на која наиђемо. Ипак, добро је што је примећено на време. Наши портири ноћу као редовну дужност имају да обилазе депонију и обучени су да препознају када се појави негде дим и шта он може да значи, поред тога и камере су снимиле па смо препознали шта се дешава.“ – рекао је Фејеш.

Тренутно стање је да нема дима и да за сада нема нових жаришта.