„Потисје-Бечеј“: Рециклажа стаклене амбалаже

Средином августа предузеће “Потисје Бечеј” доо је започело и нови циклус прикупљања секундарних сировина и то кроз посебан програм за стаклену амбалажу.

Тим поводом је одржана и конференција за штампу на којој су говорили директор овог предузећа Золтан Фејеш, Борис Гаковић, референт за екологију и Бојана Перић, директорка фирме “Екостар Пак” из Београда која је партнер у овом пројекту.
Код нас у Србији, под претпоставком да Бечеј није изузетак, 85 одсто стакла у комуналном отпаду чини стаклена амбалажа која може бити предмет рециклаже. Од свих врста стакала, стаклена амбалажа је најбитнија у току управљања комуналним отпадом и једино стаклена амбалажа може да се рециклира поновним топљењем у циљу 100 посто и безгранични број пута у циљу добијања нове сировине. Самим тим и економски је оваква врста рециклаже најисплативија јер су уштеде у потрошњи сировина и енергије чак 80 одсто у односу на то да производемо нову стаклену амбалажу употребом само природних сировина. У пракси, нажалост, због неадекватног нивоа сепарације стаклене амбалаже из комуналног отпада, тешко долазимо до неких већих количина са којима се може озбиљније радити. Већина стаклене амбалаже је измешана, кад говоримо о различитим бојама стакла (бела, смеђа, зелена), па је из тог разлога тешко рециклирати и употребити поново за производњу. У зависности од боје стакла, температуре топљења стакла се разликују, сортирање стакла према боји додатно поскупљује процес, а потребно је имати развијени систем за сакупљање стаклене амбалаже, па у земљама у развоју, стога, највећи део стаклене амбалаже најчешће заврши на депонији.

Циљ ове акције које предузеће „Потисје Бечеј“ ради са својим сад већ стандардним партнером када је процес рециклаже у питању „Екостар Пак“ је промоција рециклаже стаклене амбалаже код становника наше општине. За то су предвиђене и стимулације у виду поклона, па ће тако за сваких 15 комада стаклене амбалаже грађани добити платнену торбу за куповину са слоганом акције и знаком ова два предузећа. Акција ће трајати до краја новембра месеца а за ту намену је до сада обезбеђено око 1000 поклон ташни. У дворишту дирекције „Потисја Бечеј“ (Милоша Црњанског 46) постављени су жути контејнери у које ће грађани моћи да одлажу стаклену амбалажу коју су донели да предају. Стаклену амбалажу ће моћи грађани да предају и на благајни овог предузећа на пијаци. У насељеним местима скупљаће се на пијачне дане а тачно место предаје биће договорено са управом у Месној заједници. Уколико грађани имају више стаклене амбалаже за предају могу да позову ово предузеће или да то пријаве на телефонској апликацији па ће Потисје организовати преузимање.

Са аспекта заштите животне средине, рециклажа стаклене амбалаже представља најбољу могућу опцију управљања отпадом. Овај пројекат је важан и са аспекта продужења и изналажења нових облика сарадње између комуналних предузећа на локалу и оператера секундарним сировинама и то у циљу унапређења читавог система сепарације отпада на нивоу државе.