Потписан уговор за јавну расвету

Након више од годину дана припреме, договора и приче о пројекту реконструкције комплетне јавне расвете у општини Бечеј Општина Бечеј је потписала уговор са конзорцијумом који чине две фирме о јавно/приватном партнерству да се комплетно замене старе живине сијалице ЛЕД расветом на територији целе општине Бечеј. Овај пројекат ће према наводима странака у уговору бити обострано користан јер ће уштеде које овакава расвета доноси бити за олакшање за општински буџет и истовремено профит за фирме које су преузеле посао. Рок за постављање целокупне расвете биће 6 месеци, тачније март следеће године.

Директор једне од две фирме које су чланице конзорцијума, новосадске фирме “Esco Elios”, Силвестер Хорват је поводом потписивања овог уговора рекао:
“Ми по уговору имамо 6 месеци за припреме да пројекат крене али наш циљ је да постављање светиљки урадимо још ове године. Када будемо завршили са припремама обавестићемо јавност и град тачно и дати распоред и динамику радова. Надамо се да ће то бити већ у новембру и да ћемо успети до краја године све да завршимо. Овде ми инвестирамо и ми смо већ почели да купујемо опрему, плаћамо раднике и нама је циљ да се то што пре заврши, али нам је циљ и да овај пројекат буде и квалитетно одрађен. У овом послу и на овом тендеру за Бечеј ми купујемо најквалитетније Филипсове сијалице. Већ сам бренд је гаранција за квалитет а наше досадашње искуство је да ове светиљке имају век трајања 22 до 25 година јер ми кад купујемо те светиљке од добављача купујемо и додатне дугорочне гаранције, да би се обезбедили да кроз цели период трајања пројекта увек имамо и резервне делове за одржавање.” рекао је Силвестер Хорват.

Иако је током прошлогодишње приче око овог пројекта било најављено да ће бити замењене и сијалице и канделабри у уговору стоји само замена сијалица.
“Канделабре ми у овом пројекту не мењамо, то није био предмет пројекта а мењамо укупно 5009 сијалица и мењамо држаче где је то потребно. Мењамо и клемне и управљачки систем који искључују и укључују струју где је то неопходно” појаснио је директор овог предузећа.“

У току припрема за пројекат такође је било најаваљен мањи број сијалица (нешто преко 4000) сада се тај број попео на преко 5000.“Ови пројекти се дуго припремају, општина је урадила нека прелиминарна мерења и бројања на терену да се уради студија, наравно да се након расписивања тендера ради поновно бројање јер се и ситуација на терену мења, град се шири, па је вероватно дошло до повећања броја светиљки и број је на крају коригован, прецизиран. Тај број од 5009 је на који смо ми дали понуду и он стоји у тендеру. Када је у питању број радника који ће изводити пројекат на терену биће их десетак, радиће се са бар 4 корпе. Наш начин рада је флексибилан да можемо да повећамо и смањимо број радника у односу на количину посла. Наравно овај посао не зависи само од нас, зависи и од временских услова што ће свакако утицати, трудићемо се да не уђемо у зиму јер је онда јако незгодно радити. Такође све то зависи и од ЕПС-а јер је мрежа њихова надлежност па ћемо ми морати да се прилагођавамо, али није нам први пут. Већ овог месеца ћемо добити купљене светиљке али морамо прво све да исконтролишемо на терену и да по закону одрадимо све најаве надлежним органима. За неких месец дана је реално да започнемо послове.”

Говорећи о финансијским детаљима овог уговора Силвестер Хорват је рекао:
„То значи да Бечеј сада има издатке и за одржавање и за електричну енергију. Уштеда у електричној енергији која се буде трошила након постављања светиљки биће 76 посто и од те укупне уштеде ми остављамо граду на годишњем нивоу 7.5 посто. Ми сваког квартала морамо да пошаљемо извештај граду и сваког месеца се мери потрошена енергија где ћемо упоредити шта смо обећали а шта испунили, уговор дозвољава 5 посто одступања али Бечеј је сад већ 14-та општина где се ради овакав посао, нигде још нисмо промашили уштеду коју смо гарантовали. Ми за ту гаранцију дајемо и банкарску гаранцију граду и сваке године вршимо пресек и ако не испунимо обећање плаћамо пенале, а ако не платимо пенале општина Бечеј може да узме нашу банкарску гаранцију. Мислим да је Општина са те стране осигурана, са друге стране и Општина нама даје гаранције за плаћање, ми сваког месеца фактуришемо нашу накнаду и имамо контраменице од града да се обезбедимо да ће и они испоштовати плаћање. Град не плаћа само светиљке него плаћа и услугу одржавања система и плаћа одређене камате пошто ми овде улажемо сопствени капитал и дижемо одређени кредит. Тај кредит не иде на општину, она се директно не задужује. Овакви пројекти грађанима могу да изгледају као прилично скупи, то је ситуација као кад купујете ауто за паре или на лизинг где он има већу цену на лизинг, исти је принцип.”

Председник општине Бечеј Драган Тошић је у изјаву поводом потписивања овог уговора рекао:
“Ми смо данас потписали уговор који ће нам омогућити да сваке године имамо нешто преко 2 милона динара уштеде на јавној расвети.
Надамо се да ће то почети што пре да се примењује и да ће и пре рока од 6 месеци овај посао бити завршен јер ми смо данас овде добили озбиљне партнере који гарантују успешно урађен посао. У општини Бечеј биће замењено 5009 светиљки са најсавременијим ЛЕД светиљакама. У уговору стоји да је 48 сати рок за замену сваке сијалице уколико она прегори или се деси било каква хаварија. Ово јавно/приватно партнерство је орочено на 13 година. “

Говорећи о томе да је често узрок проблема са расветом у граду и вандализам председник Тошић је рекао “Када је у питању вандализам ми ћемо коначно буџетом за ову годину предвидети постављање камера на кључним местима и покушаћемо да са полицијом остваримо бољу сарадњу јер и они тврде да ће број кривичних дела и вандализам бити смањен када се камере поставе. Али морамо и да порадимо сви на томе да се ради са том омладином и да се на њих утиче и на други начин да се смањи број оваквих ситуација.”

“Закон предвиђа да за овакве послове чланови конзорцијума морају да оснују Друштво посебне намене, тј., нову фирму која као правно лице може да се бави само овим пројектом. Та фирма је задужена за инвестицију и она ради само овај пројекат, не може да уђе у друге послове. Кад истекне рок пројекта онда се та фирма гаси. Наше две фирме “Keep light” и “Esco elios” су дужне да оснују ту наменску фирму и у уговору о оснивању су наведене обавезе свих чланова конзорцијума. Ми смо то већ урадили јер закон дозвољава да се ова фирма оснује и пре потписивања уговора без обзира да ли ће уговор бити потписан и ратификован од стране Општине Бечеј” рекао је на крају директор једног од партнера у пројекту Силвестер Хорват.