Пожар на депонији

У среду, 7. јула 2021. у 11:30 на депонији Ботра дошло је до пожара. Запаљена је трава на јужној и западној косини депоније, док само тело депоније није горело.

Представници ЈП „Потисје-Бечеј“ ДОО, Велимир Цвејанов, еколог и Звонко Дајевић, технички руководилацодржали су овим поводом конференцију за штампу непосредно након догађаја на депонији у Ботри.

„Пожар је био веома брзо локализован. Можемо се захвалити ватрогасцима који су обуздали већи део пожара, наши радници су такође притрчали у помоћ и заједно са њима су гасили. Садс смо први пут видели колико значи та обавезна противпожарна обука за раднике коју сваке године имамо. За неких 45 минута је обуздаан пожар у потпуности. Сад га само надгледамо. Имамо неких индиција да је пожар кренуо од неког уређаја али за сада не можамо ништа да тврдимо док се и званично то не установи. Наш следећи корак је да сада поднесемо одштетни захтев, пријавили смо случај и СУП-у. У сваком случају срећа је што се све то задржало на ободу, на ветрозаштитном појасу, на дрвећу, трави и растињу, јер да је била захваћена сама депонија била би то много већа еколошка катастрофа. Наша је срећа и што није дувао јачи ветар па се ватра није проширила. Срећа је што је и код нас трава била покошена и однешена и није било могуће да се тако лако прошири преко пута али је јара била велика и било је тешко прићи чак на 20 метара. Величина површине која је горела је негде око 200 пута 50 метара, то је за кратко време букнуло али су ватрогасне службе биле ту већ за десетак минута када је стигло прво возило, а онда и друго и тај део су они брзо санирали и онда су кренули даље где у онда и радници на депонији ускочили да помогну и кренули да гасе мања жаришта.“

Велимир Цвејанов нам је о штети на том ветрозаштитном појасу као и о узроцима пожара рекао: „Првим увидом, изгорелео је између 100 и 150 садница и ако само то рачунамо у штету то је за сада близу пола милиона динара, што свакако није занемарљиво. На  страну и то што је штета и еколошка јер губимо време, потребно је сад засадити нове саднице што значи да губимо бар годину дана док се све то обнови.

Када је у питању узрок пожара, изашла је већ екипа из СУП-а, био је инспектор, све је снимљено и фотографисано. Али да прецизирамо, није горело тело депоније него је горела јужна и западна падина која је прекривена замљом и где је израсла трава. Спречена је много већа катастрофа де се није реаговала на врме и да је само мало јачи ветар дувао јер са друге стране пута су одмах до депоније њиве са зрелим житом, да је то ватра ухватила био би то много већи проблем. Оно што је сад већ извесно је да било шта у нашем процесу рада није довело до пожара и то можемо да потврдимо. Ми верујемо да је узрок пожара, споља, тј ван ограде депоније а тачно шта је у питању утврдиће истрага. Снимци са нашег надзорног система, са наших камера, су доступни надлежним службама које ће утврдити узрок. Ми смо видео надзором покрили целу депонију. Ми сами нисмо стигли да прегледамо снимке  јер се то све десило пре два сата. У договору са техничким руководиоцем организовали смо већ и дежурство, тј. људе који ће 24 часа покрити овај део који је горео са посудама за воду јер још увек на пар места види се још увек трачак дима, можда још увек има негде жара и људи ће бити ту да евентуални проблем  уоче на време, да се то спречи да се шири даље, посебно ако ветар буде јачи.“