Друштво

Covid 19: Периодични извештај

У претходне две недеље у Бечеју је забележен само један случај новозараженог оболелог од ковид инфекције а тренутно је у нашој општини регистровано само два активна случаја заразе. Очигледно је да је овај талас пандемије скоро у потпуности посустао. За претходне две недеље ипак у ковид амбуланту се јавило око 300 особа са могућим симптомима респираторних сметњи. У овом тренутку тачно 3324 особе су у Бечеју прележале ову вирусну инфекцију.

Оно што свакако јесте више забрињавајуће је и да је вакцинација, сад већ скоро месец дана потпуно престала. Очигледно је да више нема заинтересовних грађана за имунизацију и очигледно је да у томе не помажу ни мере као што су обавезна вакцинација за излазак из земље на летовања или обавезни сертификати о вакцинацији за поједине летње фестивале. С обзиром на стагнацију у имунизацији, то пре свега значи да се нисмо нешто битније одмакли од оних прошломесечних 35 посто вакцинисаних, од тога већина је старијих грађана или грађана средњих година. Све акције, кампање и апели за популаризацију вакцинације изгледа да битније не утичу на млађу популацију без обзира одакле долазе, из државних служби, организација младих, цивилног сектора или од стране организатора фестивала, концерата и других садржаја намењених млађој популацији.

Стручњаци и имунолози предвиђају већ за месец или два поново нови талас епидемије, пре свега због тога што још увек нисмо ни у држави а још мање овде на локалу достигли „магичну“ цифру од 50 посто вакцинисаних грађана.

Званично је пре неколико дана у Србији регистрован и нови сој вируса, Делта сој. Очигледно је да је вирус опет мутирао, сад скоро „до непрепознатљивости“ јер има потпуно нове и другачије симптоме. Ти симптоми углавном укључују као и раније главобољу али овог пута болове у грлу, цурење из носа и као и раније температуру. Неки од претходно доминантних симптома попут губитка чула мириса и кашља су сада знатно ређи. Опасност од заразе Делта сојем је „висока до веома високе“ за делимично или потпуно невакцинисане заједнице, наводи Европски центар за контролу болести (ECDC) који прати 30 европских држава. Почетком овог месеца и званично је Делта сој први пут регистрован у Србији код две особе. Специфичност овог соја је и да је заразнији и да се лакше шири, а напада и млађе особе, те да даје клиничку слику која је нешто мало измењена у односу на претходне сојеве.Код млађих особа даје слику врло тешке прехладе, не мора да има симптоме губљења мириса и укуса, али може довести до тешке форме која захтева хоспитализацију.

Стручњаци и имунолози уверавају да ће вакцине без обзира на ове мутације бити ефикасне у заштити и од овог соја вируса али да је неопходно и даље да се грађани придржавају стандардних хигијенских мера које су прописане од почетка пандемије као и да наставе да носе маске, пре свега у затвореним просторима.