ДруштвоКултура

Премијера представе „Господар мува“ Омладинског драмског студија

Омладински драмски студио Градског позоришта је 23. новембра имао премијеру нове представе „Господар мува“ по тексту Вилијема Голдинга а у режији Игора Павловића. Постављање на сцену ове изузетно комплексне приче је амбициозан пројекат који је често изазов и за професионална позоришта. У питању је текст који је на први поглед жанровски авантуристичка прича али у свој суштини то је вишеслојна компликована метафорична прича о људској (животињској) природи, друштву, урођеним и стеченим цивилизацијским вредностима.
По први пут, од када сарађује са бечејским омладинским драмским студијом, режисер Игор Павловић у поставци користи камерни простор за извођење представе намерно наглашавајући скученост, истовремено увлачећи публику директно у “ограничени” простор који је цивилизација, оно научено, стечено у њој, сама себи поставила, лимитирала. Сценографија је, са једне стране оивичене олупином авиона (симбол пропале, урушене цивилизације) са друге мраком (тамном завесом) што репрезентује остатак непознатог и самим тим неконтролисаног света. Поглед који кроз олупину имају глумци али и публика на лепо, осунчано тропско острво као симбола живота публика не види … или оно не постоји.
“Господар мува” је текст који кроз карактере , улоге у овом случају, прави слику друштвених односа, слику људске цивилизације у сукобу са суштински анималном људском природом постављајући у седиште питање шта је јаче. Улоге, ликови у драми, су за, врло очигледну смену генерација у драмском студију захтевне и тешке, али је режисер успео да употреби младост актера да подцрта суштину текста. Игор Павловић често у свом режисерском поступку иде на шок, на скоро кореографске елементе што је овде одлично употребљено када су сцене агресије и насиља у питању. Представа је добра комбинација искуства старијих и искуснијих глумаца (Ралф, Џек, Симон(а)) и „клинаца“ (Пиги и већи део оба “племена”) што пре свега сведочи да је овај ансамбл одржив и да има будућност. Поред овог клинци (актери, глумци) су кроз рад на овој представи прошли и кроз „едукативни“ процес суочавања са неким суштинским животним питањима до којих би у неким другим условима дошли можда знатно касније … или никада. Неминовно се намеће и политичка конотација овог текста и самог поступка извођења представе. Чини се да је “Господар мува” као прича данас актуелинија него икада укључујући и време када је писана. Постављање овог текста са „омладинском“ театарском групом је оно што би суштински требало да буде улога лектире у школама, врло огољена и експлицитна прича са поруком. Без околишања прича се врти око тога шта су супротстављени животни принципи преживљавања, шта су последице, шта је то што доноси „слобода“ без правила и која је природа силе, масе, колико је крхка хуманост, људска емпатија, морал.
Омладински драмски студио је премијером и првом репризом започео “живот” ове представе на позоришним даскама, већ крајем овог месеца биће поновљена два извођења представе пред бечејском публиком а након тога следе гостовања, фестивали.