Пројекат Ментално здравље у заједници: Депресија, болест убица број два у свету

Савремени човек има богатији психолошки речник и користи све сложеније термине да изрази себе, и у томе често занемари да једноставно каже – „тужан самˮ, „бесан самˮ, „уплашен самˮ. Када каже „депресијаˮ, може да осећа само неке од наведених, тзв. основних емоција али заправо употребом речи „депресијаˮ себе описује болеснијим него што заправо јесте. Овај термин се не сме олако користити али је свакако потребно када осетите да нешто није у реду да се обратите лекарима.

За све који данас пролазимо барем једном у животу овакве фазе веома важно је да будемо добро информисани о депресији. Бољим познавањем главних чињеница о депресији бићемо у могућности да помогнемо себи или ближњима да се, уколико се болест заиста појави, њој брзо стане на пут тако да се особа врати свом продуктивном животу брзо и без последица. У супротном, нелечена болест може да добије хроничан ток и да у великој мери угрози многе аспекте свакодневице оболелог и његових ближњих. Једна од типичних, врло неповољних страна депресије је да надвладава вољу оболелог и онемогућују реаговање. Депресија је болест убица број два у свету, одмах након срчаних обољења, јер чини особу оболелу од депресије веома подложну осталим болестима које могу да буду смртоносне ако се не лече, дијабетес, поменута срчана обољења, појачана је и подложност инфарктима и можданим ударима па и различитим облицима канцера.

Иако се све више у медијима говори о менталном здрављу и депресији још увек се чини да је то недовољно, још увек постоје у друштву веома изражене предрасуде да је признање да болујете од депресије (чак и кад се болест дефинитивно утврди клинички) то „уточиштеˮ за слабе особе, умишљене болеснике или размажене који не могу да се суоче са животом. Ово је вероватно разлог зашто статистички само око 20 одсто особа са депресијом одговарајуће се лечи.
Депресија захвата све аспекте живота, са нарушеним социјалним активностима, дисфункционалношћу у радном, породичном окружењу. Симптоми депресије обухватају емоционалне, когнитивне, мотивационе и соматске симптоме. Емоционални симптоми: депресивно расположење, осећај губитка радости, осећање безосећајности, равнодушност, анксиозност, осећај кривице, безвредности, песимизам. Мотивациони симптоми: колебљивост воље (особа не може да донесе одлуку, да спроведе вољну делатност), психомоторна успореност, безвољност. Когнитивни симптоми: поремећај концентрације, усмереност на себе, заборавност до псеудодеменције (50%), успореност говора, доживљај празнине у мишљењу а мишљење карактерише самоомаловажавање, осећај немоћи, неспособности, кривице, моралног пропадања, сиромаштва, економске пропасти, неизлечиве болести. Соматски симптоми су: главобоља, бол у леђима, стезање у грудима, абдоминални бол, вртоглавице, палпитације, исцрпљеност.

Тешка депресија је позната и као униполарни депресивни поремећај личности и за њу је карактеристичан константан осећај туге и мањак интересовања за спољне стимулансе. Реч „униполаран“ ставља нагласак на то да постоји велика разлика између тешке депресије и биполарне депресије, која подразумева промене расположења, од депресије до маније. Униполарна или тешка депресија подразумева само депресију, негативне емоције и симптоме. Срећом, тешка депресија је доста изучавано стање и обично се лако лечи комбинацијом антидепресива и терапије.

Узроци тешке депресије

Иако је тешка депресија врло раширен поремећај, узроци депресије су бројни. Веома је могуће да је у питању и генетика као главни узрок депресије и да „три пута повећава ризик од депресије код најближих рођака (родитеља, деце, браће и сестара)“. То значи да се најзначајнији фактор настанка депресије налази можда и у вашем породичном стаблу, али ту је, свакако, и психолошки фактор. Симптоми овог поремећаја могу сами по себи изазвати депресију, на пример: промене у апетиту – преједање или губитак апетита и нередовно спавање и промене у биоритму. Ако успете да се вратите у нормалу што се тиче ових навика, вероватно неће то само по себи излечити депресију, али ће бити огроман корак да се олакшају други симптоми. Још увек није познато који све тачно анатомски и психолошки фактори могу изазвати депресију, али се сматра да могу бити значајни. Уз социоекономске факторе (на пример, губитак посла, мањак новца), ови наведени фактори могу бити разлог зашто патите од депресије.

Типови депресије

Сваки од типова имају различите узроке, али је за сваки типичан исти осећај незаинтересованости за ствари у којима сте некада уживали и осећај меланхолије. Ови типови су подељени у подврсте, које одређују колико ће депресија потрајати и како би се лакше одредиле карактеристике.

Сезонска депресија (сезонски депресивни поремећај) је поремећај који директно изазива одређено доба године. Најчешће се јавља у зимским месецима, када има мало сунца. Неки стручњаци сматрају да се овај поремећај успешно лечи терапијом светлошћу, мада готово половина пацијената тврди да им се стање није уопште побољшало након овог третмана. Зато се препоручује саветовање са стручњаком, а понекад и антидепресиви.

Психотична депресија подразумева стање када се јављају халуцинације или делузије које немају везе са реалношћу. Психотична депресија је обично узрокована неким трауматичним догађајем или историјом депресије.

Постпорођајна депресија је честа појава међу женама које су се тек породиле и узрокована је хормоналнм променама које се јављају након порођај. Стрес због одгајања новорођене бебе и промене у организму директно утичу на расположење. Чак и људи који су усвојили бебу често имају симптоме карактеристичне за постпорођајну депресију.

Код меланхоличне депресије обично се јављају симптоми на које помислимо кад кажемо „депресије“ – губитак телесне тежине и губитак интересовања за активности које смо некада волели. Могуће је да се јави и депресивно расположење слично ономе када изгубимо некога кога волимо, тј. јака туга. Атипична депресија је обично директно повезана са расположењем и комуникацијом са другим људима. Симптоми укључују хиперсомнију, отежалост у удовима и друштвену анксиозност.

Када је реч о кататоничној депресији, обично се јављају моторички проблеми и поремећаји понашања. Јављају се одузетост и невољни покрети. Реч је о психотичном поремећају који представља опасност за пацијента и додатну баријеру у лечењу узрочног поремећаја. Знаци и симптоми кататоније јако лоше утичу на основне свакодневне активности.

Знаци и симптоми

Постоји много фактора који могу појачати узрок депресије. Они се углавном огледају у начину како реагујете поводом тога како се осећате. У зависности од тога коју врсту депресије имате, могу се јавити различити симптоми.
Негативно размишљање и немогућност да се види позитивно решење
• Узнемиреност
• Немир
• Немогућност концентрације
• Агресија према блиским особама
• Иритабилност
• Удаљавање од блиских људи и редовних активности
• Хиперсомнија
• Исцрпљеност и летаргија
• Морбидне и суицидалне мисли
• Нагло гојење или нагло мршављење

Лечење

Постоји неколико метода лечења тешке депресије. То подразумева комбинацију психотерапије и антидепресива. Психијатар ће вам преписати лекове и разговарати са вама, а терапија лековима ће бити различита за сваког у зависности од индивидуалних потреба пацијента.