Следеће године Музеј поново отвара врата за посетиоце

На 16. седници СО Бечеј потврђен је и мандат новом/старом директору Градског музеја Бечеј Акошу Тојзану на мандат од нове четири године. Ова установа већ нешто више од годину дана има веома компликован проблем са санациојом крова и плафона који се урушио и то у највећој мери у делу зграде који је предвиђен за излагачку делатност, тачније у великој сали музеја. Поред тога и период ковид епидемије свакако није допринео да музеј ради на програмима који су намењени публици и посетиоцима.

Након заседања СО Бечеј разговорали смо са директором Тојзаном о томе шта су планови за остатак ове и наредну годину у Градском Музеју али о неким дугорочнијим плановима.

„Ова година нам је протекла углавном по плану ако се изузме излагачка делатност у оквиру музеја. На жалост, ми тренутно немамо просторних могућности да организујемо изложбе и радионице које смо планирали за ову годину. Но, било је пуно послова које смо радили „иза сцене“, радили смо ревизију свих збирки, радили смо јако пуно конзервација и истраживачких радова као и археолошка ископавања које смо започели претходних година. Значи имали смо пуно посла. На жалост, када је у питању стање зграде и проблем са дотрајалим кровом оно што смо претходно урадили пре пар година, када смо санирали црепове и део крова је, судећи по свему, било недовољно да буде одрживо јер због структуре зграде, због тога што се зграда слеже и тоне биће потребно да се још доста тога уради да би то било одрживо и да би зграда била употребљива и безбедна. Ми тада када смо санирали црепове и кров нисмо могли да завршимо и плафон али сада то више није опција само да се плафон санира и мораћемо да имамо знатно више улагања и да коначно санирамо комплетно кровну структуру да би то тако и остало дуже време. Ја се заиста надам да ћемо то следеће године имати могућности да и урадимо. Имали смо већ ове године неке донације које су биле за санацију плафона али док су те паре стигле и док смо дочекали да и почнемо са радовима извођачи су констатовали да предвиђени радови неће бити довољни и да ће морати да се уради нови грађевински план. Он је сад у изради и за који дан би требало да буде завршен. Ми ћемо сами, надам се, успети да од јануара оспособимо барем малу салу да почнемо и са излагањем и рад са публиком и посетиоцима. Ако следеће године одрадимо како је планирано ово санирање кровне конструкције имаћемо и више изложбеног простора јер ћемо део збирки моћи тамо да пренесемо да чувамо. Ми тренутно јако пуно изложби већ имамо припремљених и чекамо тренутак када ћемо моћи да их поставимо и да отворимо врата музеја за посетиоце. Заиста са нестрпљењем то чекамо“ рекао нам је директор Тојзан.