КуварРазонода

Прокељ из рерне

Прокељ је једна од најомраженијих намирница посебно када су деца у питању, али неретко и одрасли нису баш одушевљени када се нађе на столу за ручак. Зимски период је сезона овог поврћа па вам доносимо неколико начина који ће вам променити мишљење о прокељу заувек. Прво и основно најгора ствар који можете да урадите прокељу је да га кувате или барите у води. Кувањем из њега извлачите оно најгоре, горчину и добијате млохаву кашу, а убијате оно што је најбоље, свежину и текстуру. Најбољи начин припреме је печење у рерни и пржење на тигању са мало масноће и то уцело ако су мањи или разрезане на половине ако су већи. Прокељ има специфичну горчину (посебно када је већи и старији) коју лако можете отклонити када прецизно одстраните корен (као код купуса).

Основни рецепт: Ставите очишћен прокељ (пресечен на пола) у дубљу посуду и зачините и попрскајте уљем или отопљеним путером, поређајте на папир за печење у тепсију у једном слоју и пеците на око 180 степени док не добије смеђу корицу и док виљушка може да прође кроз њега али још увек остане онако „за под зуб“, ал денте, горњи листићи треба да буду хрскави.

Варијанта 1 – исецкајте ситно сланине и пропржите је на мало уља, посолите, побиберите и помешајте је са очишћеним прокељом и ставите у рерну да се пече.

Варијанта 2 – испржите мало два, три чена белог лука на уљу па исто као са сланином помешајте прокељ и испеците у рерни.

Варијанта 3 – 2 чена белог лука, по укусу мало хариса пасте (љута паста од паприке) или кашичица суџук паприке, кашика браон шећера, сецкани ораси или бадеми, кашика маслиновог уља, све помешајте и пеците у рерни, служите са грчким јогуртом.

Варијанта 4 – са балзамиком и медом, направите мешавину од меда и балзамика и кашике уља и уваљајте прокељ, пеците на исти начин.

Варијанта 5 – са лимуном и пармезаном, кашику маслиновог уља помешајте са соком од једног лимуна и наренданом корицом, додајте со и бибер и рендани пармезан, пеците у рерни.

Варијанта 6 – са брусницама, медом и орасима, помешајте мед две кашике уља или путера са сушеним брусницама, прокељом и ставите да се пеку на крају додајте сецкане орахе.