ДруштвоЕкономија

Прва ветеринарска лабораторија у граду

У уторак 3. септембра отворена је прва ветеринарска лабораторија у Бечеју. Ветеринарска амбуланта “ŽarVel Vet” власника Жарка Микалачког и Велимира Микалачког је породична фирма која ради већ 12 година са великим успехом. Ветеринарска ординација”ŽarVel Vet” основана је 2007. године у оквиру система ЖарВел доо, који се поред ветеринарске делатности бави и увозом, дистрибуцијом и продајом хране, опреме и козметике за кућне љубимце.

Када је реч о партнеру на пројекту:  VetLab је прва ветеринарска лабораторија за клиничку дијагностику са седиштем у Београду.  Уз помоћ VetLab-a ветеринарима је доступна озбиљна лабораторијска дијагностика широм Србије и региона. До сада су пружали услуге из базне лабораторије у Београду али су решили да прошире своју делатност у унутрашњости земље и у региону. Бечеј је прва таква локална лабораторија коју су заједно са партнерима отворили за кориснике услуга.

Према речима власника амбуланте овај пројекат са VetLab-om има јасан циљ – да власницима животиња обезбеди комплетну, јединствену и ефикасну ветеринарску услугу на једном месту. Идеја је да се и у малим срединама могу вршити овакве услуге врхунског квалитета.

“Ми смо прва ветеринарска ординација која је покренула овако нешто у Србији,и  ми ћемо заједно са партнером VetLab-om из Београда омогућити свим нашим клијентима да могу да добију услуге ветеринарске лабораторије а самим тим дијагностику на једном месту и одмах. То ће много помоћи и  нама клиничарима у свакодневном раду да иза себе имамо најсавременију могућу дијагностику и у том смислу подршку лабораторије за све могуће анализе. Поред брзине и доступности корисници наших услуга ће знати да могу да буду сигурни у резултате јер ће да сви узорци бити збринути на адекватан начин како је то прописано. Ми смо иначе већ дужи низ година сарадници VetLab-a, наши грађани су и до сада имали могућност да користе услуге ове лабораторије али разлика је сада што ми од данашњег дана почињемо да поступамо по њиховим процедурама израде анализа овде, биће све много лакше, брже и доступније. Ово је важно за Бечеј и клијенте овде али ми већ одавно имамо и велики број клијената који нису из Бечеја и њима ће ове услуге бити доступније сада.  Важан део пројекта је и афирмација ове праксе, ми овим истовремено радимо и на повећању видљивости овакве врсте. Данас на отварању, ми смо позвали све грађане и наше клијенте да нам се са својим љубимцима придуже овде испред амбуланте/лабораторије али посебни гости данас су нам штићеници бечејског азила за животиње. За њих ћемо данас да урадимо промотивне анализе за оне животиње којима је то неопходно, узећемо узорке да се ураде анализе а које ће после послужити у клиничке сврхе током даљег лечења. Ми у „ŽarVel Vet“ амбуланти и иначе бринемо о здрављу већине штићеника азила, услуге које им пружамо су или про боно или су по неком посебном ценовнику, трудимо се колико можемо да помогнемо а да ми, као предузетници, будемо и друштвено одговорни. Помажемо прихватилишту и у акцијама удомљавања и трудимо се да што више радимо на едукацији власника паса и мачака, у сарадњи са азилом радимо и кампању која има за циљ промоцију одговорног власништва. Ове активности требало би да резултирају смањању броја незбринутих животиња на улицама и аутоматски смањењу броја животиња у азилу који сада двоструко премашује капацитете самог прихватилишта.“ – рекао нам је Велимир Микалачки

Представнци компаније партнера VetLab-a који су такође присуствовали отварању  су се првенствено захвалили власницима Жарвела за прилику да заједно реализују овај пројекат отварања лабораторије ван матичне куће у Београду уз наду да ће се ова пракса наставити и са другим амбулантама широм Србије.

Анализе које су предвиђене да се раде у оквиру лабораторије су: анализа општег стања (контрола здравља) за младе и старије животиње, анализе дигестивног тракта (идентификација бактерија, цревних паразита и сл), анализе уринарног тракта, дерматолошке анализе, ендокринолошке анализе  и анализе инфективних болести.