Друштво

ПУ „Лабуд Пејовић“: Донације и радне акције

Предшколска установа „Лабуд Пејовић“ је у претходних неколико недеља, тачније од почетка ове радне године, имала неколико веома неопходних донација и акција у својим објектима које су омогућиле да се знатно побољшају услови рада и боравка деце.

Иако и даље постоје веома озбиљни проблеми када је у питању инфраструктура самих објеката, посебно тамо где је број деце највећи, у објектима који су најфреквентнији, као што су трошна столарије коју је потребно хитно заменити, до прокишњавања појединих објеката, недостатка простора, решавање проблема када су санитарни чворови, већину од ових објеката на разне начине помажу и локална предузећа и појединци, родитељи.

Локални привредници врло често се нађу и као спонзори различитих друштвених активности у оквиру вртића намењених деци, помажу и ситне поправке и обнову играчака, намештаја, куповину поклона и материјала за рад.

Само у последњих недељу две било је неколико акција у вртићима. На иницијативу васпитачице Силвије Хаднађ у вртићу „Сунчица“ у Доњем граду реализована је са родитељима акција уређења дворишта. У овом вртићу су од аутомобилских гума направљене нове играчке у дворишту, деца су заједно са родитељима фарбали гуме и правили просторне облике.

Такође се и у вртићу „Различак“ у Радичевићу, на иницијативу васпитачице Сандре Протић такође родитељи уз свесрдну помоћ малишана уредили двориште. И овог пута искоришћене су старе гуме али су направљене играчке и мобилијар од дрвета, све је обојено веселим бојама а деца, а и родитељи су уживали у заједничком раду. Родитељи су сами донирали материјал за рад.

Из вртића, запослени посебно хвале изузетне партнерске односе који скоро сви објекти вртића и групе имају са родитељима и са локалним привредницима. Локална самоуправа је ту као оснивач да финансира или из сопствених извора или из виших нивоа власти ве-лике пројекте на одржавању зграда и инфраструктуре објеката али се показало да се може доста тога урадити да се простор за боравак деце оплемени и заједничким радом са много мање средстава.

Но,чак и кад су озбиљна улагања у објекте у питању ПУ „Лабуд Пејовић“ може да рачуна и на донација грађана. На објекту „Колибри“, главном објекту ПУ „Лабуд Пејовић“ у којем се налази и централна администрација је, док се још чека да се крене са реконструкцијом комплетне столарије која је прилично лошем стању тренутно, породица Николић из Бечеја донирала прозоре за једну од сала за рад.

У претходном броју смо писали и о томе да су се и већи привредни субјекти укључили у друштвено-одговоран процес улагања у објекте у којем бораве деца укључујући и донацију намештаја и опреме, па је тако вртић у Бачком Петровом Селу „Келемен“ опремљен и обновљен од стране АИК Банке и МК Групе. Вредност овог улагања је била чак 25.000 евра, при чему је овај вртић комплетно обновљен у смислу ревитализације објекта уз куповину и намештаја и играчака за децу. Овај вртић похађа око 40 деце. Након овога и сами васпитачи, деце па и родитељи су у истом објекту обновили двориште и себи улепшали простор за боравак напољу док још трају ови лепи дани.

Већина од ових акција организована је пре свега и у едукативне сврхе јер на овај начин већина малишана научи како да чува играчке, како да пази на свој простор у којем борави јер је сам помогао да се простор уреди.