Друштво

Хумани људи Бечеја: Акција „И ја верујем у Деда Мраза“ ( … и остале иницијативе)

Организација „Хумани људи Бечеја“ је ових неколико последњих недеља имала више различитих иницијатива. Осим стандардних поклона и донација у виду хране, намештаја који се преко њихове мреже свакодневно деле онима којима је помоћ потребна, започела је ових дана и иницијатива за прикупљање средстава за новогодишње пакетиће, која је прошле године била више него успешна.Поред тога ових дана, тачније 16. октобра, обележен је и Свет-ски дан хране.

„Хумани људи Бечеја“ већ неколико месеци уназад сарађују са Банком хране Војводине и заједно са Хуманитарним удружењем „Ђина“ из Бачког Градишта су у неколико наврата добили веће донације хране коју су дистрибуирали својим корисницима уз помоћ волонтера ове две организације. Организацији „Хумани људи Бечеја“ се свакодневно јављају људи којима је потребна помоћ за набавку хране. С обзиром да су цене хране вишеструко скочиле и да то свакако највише погађа најсиромашније слојеве друштва ово је у нашој заједници вероватно највише потребна помоћ. Они свакодневно апелују да се, колико је могуће што више становници који су у могућности одазову и да дају донације за набавку прехрамбених производа. Свакодневно се уплаћују одређене количине хлеба од стране наших суграђана у појединим пекарама, набавља је додатна ужина као и сокови за децу у школама. Амалија Сабо Хорват каже да се иницијативи Хумани људи Бе-чеја у току једне недеље јави у просеку шест породица, где неке броје и по 10 чланова, а оне мање су са четири члана.

„То је отприлике педесетак особа којима мањка оно основно, храна. У питању су породице које помоћ затраже повремено, на месечном нивоу, а понеке само пар пута у току године и обично је то у току зимског периода. Банка хране Војводине нам је пружила прилику да користимо платформу Тањир по тањир. Од великог значаја нам је та платформа јер одређена количина хране, углавном воће и поврће, може бити дистрибуирана макар једном месечно до баш сваког нашег корисника“ – рекла је Сабо Хорват.

Ових дана су „Хумани људи Бечеја“ поново започели са прикупљањем донација за дечије пакетиће за новогодишње и божићне празнике. Акција под називом „И ја верујем у Деда Мраза“ „„Позивамо све родитеље/старатеље деце са сметњама у развоју, деце са инвалидитетом која по индивидуалном програму похађају вртић Лабуд Пејовић или се школују у ШОСО „Братство“, ОШ „Шаму Михаљ“, ОШ „Петефи Шандор“, ОШ „Здравко Гложански’“, ОШ „Север Ђуркић“ да се јаве својим васпитачима, учитељима, одељенским старешинама уколико желе да њихова деца буду на списку за новогодишње пакетиће.

Родитељи млађе деце се могу путем фејсбук месенџера обратити Милан Бокуну или мени како би деца била додата на списак. Пријаве се могу вршити до краја октобра како би ми до 31.10.2023 имали коначан број деце и довољно времена за прикупљање донација и формирање персоналних пакета. Морам да додам да социјалан статус родитеља у овом случају није важан. Сваки родитељ детета са сметњама у развоју или са инвалидитетом зна колико се они радују искрено када су у могућности да добију поклон од Деда Мраза.

Подела пакетића ће се вршити 16. децембра на салашу Вујић уз Деда Мраза и пригодан програм за наше другаре. Очекујемо вас у што већем броју.“ – написала је на профилу Хумани људи Бечеја Амалија Сабо Хорват.