Óbecse

A gáz ára jövő májusig nem emelkedik, az árammal pedig érdemes spórolni

A szerbiai fogyasztók számára 2024 májusáig nem változik a gáz ára, azt a kormány a november 1-én érvényes szinten fagyasztja. Abban
az esetben, ha a piacon jelentős változások történnek, a kormány a köztársasági költségvetésből fogja a kitermelők és importőrök számára biztosítani az árkülönbözetet.

-Szerbia négyszer több áramot fogyaszt, mint amennyi az európai átlag – jelentette ki Dubravka Đedović Handanović energiaügyi miniszter.
A tárcavezető elmondta: a polgárok az elmúlt télen felelősségteljes magatartást tanúsítottak és hozzátette, hogy több mint egymillió háztartás
havonta kevesebb áramot fogyasztott és így a számlák értékének akár 30 százalékos csökkentését érték el.

A miniszter közölte: az állam ezen a télen is segíteni fogja a takarékoskodó polgárokat még nagyobb mértékben, mint tavaly.

„A kedvezmények 20-40 százalékot tesznek majd ki mindazok számára, akik racionálisan használják az áramot és akik csökkentik a tavalyi vagy tavalyelőtti fogyasztáshoz viszonyított áramfelhasználást” – emelte ki, majd hozzátette: amennyiben a fogyasztó növeli az olcsó áram fogyasztását és időben kifizeti a számláját, akár 50 százalékos kedvezményt is kaphat.

F.R