Економија

ПУ „Лабуд Пејовић“: Састанак запослених са председником општине

Председник општине Бечеј др Вук Радојевић одржао је састанак са запосленима у Предшколској установи „Лабуд Пејовић“, како би са њима разговарао о актуелној проблематици исплата зарада.

Он је најпре казао да се обрачунавање масе плата спроводи у складу са Законом о буџету Републике Србије, који се доноси сваке године, крајем године и примењује се у наредној години. Тако је прошле године овим Законом дефинисано да се за масу средстава за исплату плата буџетских корисника као референтни месец узима септембар 2022. а не август као што је то до сада био случај.

“Предшколска установа је та која припрема свој буџет, самим тим и обрачун плата, које се исплаћују из два извора. Око 90 одсто средстава обезбеђено је из општинског буџета, док преосталих 10 одсто обезбеђује Покрајина. Услед наведених измена у планирању масе плата, дефинисаних Законом о буџету Републике Србије за 2023. годину, створио се недостатак средстава у висини од око 32 милиона динара. Морам да нагласим да средства за плате запослених у вртићу у буџету општине Бечеј постоје, али да Министарство финансија мора да да сагласност да се она пребаце предшколској установи за потребе зарада запослених. Ми смо још у јуну послали допис министарству и добили смо уверавања да ћемо добити сагласност, те да им се обратимо након распуста и ребаланска републичког буџета, када ће нам они дати и писмену сагласност”, рекао је др Радојевић.

Општина Бечеј је данас исплатила аконтацију запосленима у ПУ “Лабуд Пејовић” у висини од 50 одсто, док ће преостали износ плата бити исплаћен након ребаланска локалног буџета, по давању сагласности министарства, а по договору са запосленима у вртићу.

“Закон нас обавезује да испоштујемо наведене процедуре и да све урадимо у складу са смерницама министарства. Што је до нас, ми ћемо максимално убрзати како би се запосленима у вртићу исплатиле целокупне зараде. Морам да напоменем да одлука о бесплатном вртићу апсолутно нема никаквог утицаја на плате запослених, већ је то само један доказ да локална самоуправа има довољно средстава да обезбеди и такав вид бенефиција родитељима. Свакако да су нам запослени у вртићу приоритет и да мислимо и на њих, зато желим да изнесем ове чињенице јер нам је важно да сви разумеју суштину ове проблематике. Општина Бечеј ће увек стати иза предшколске установе и свих оних који су овде запослени и који свакодневно воде бригу о најмлађим становницима, нашој деци, и не бих волео да се више тако нешто доводи у питање”, закључио је председник општине Бечеј.

Фото и извор: Општина Бечеј