ДруштвоКултура

Путујућа изложба “Ана Франк-историја за садашњост” отворена

Путујућа изложба “Ана Франк-историја за садашњост” свечано је отворена 27. септембра у Градском музеју у Бечеју. Ова изложба је приказана на више од 300 локација у свету, а у Србији је први пут представљена у априлу прошле године у Београду и од тада гостује по градовима Србије, а Бечеј је пети град по реду у који она стиже.

Организатори изложбе су Отворена комуникација из Београда и Кућа Ане Франк из Амстердама. Пројекат је већински финансиран средствима Европске уније, а Економско трговинска школа Бечеј обезбедила је средства за гостовање изложбе у Бечеју пријавом на конкурс за суфинансирање програма и пројеката у области основног и средњег образовања у АП Војводини за 2017. годину. Локални партнер школе у реализацији пројекта је Градски музеј у чијим просторијама је изложба постављена и где ће за време трајања изложбе бити организован пропратни програми који ће посетиоце изложбе бли\е упознати са јеврејском културом и традицијом.

Иначе, девојчица Ана Франк је целом свету позната као симбол дечије жртве Холокауста. Ана је свој дневник писала у склоништу у периоду од 1942. до 1944. године. Петнаестогодишња Ана умире на крају у логору, а једини преживели члан породице био је њен отац Ото Франк, који је и објавио њен дневник.

Током година, креатори изложбе Кућа Ане Франк, користећи живот и причу ове девојчице као полазну тачку за разговор, едукативним приступом отворили су разговор о темама толеранције и дискриминације у ширем контексту.

Како је један од основних циљева целокупног пројекта промовисање иновативних техника и метода учења које користи Кућа Ане Франк, тако је и само представљање изложбе конципирано на вршњачкој едукацији. Зато је веома важно истаћи да су носиоци овог пројекта ученици из Економско-трговинске школе који ће након дводневне обуке, коју ће водити лиценцирани предавачи из Отворене комуникације, постати едукатори. Обучени ученици водичи ће током двонедељног гостовања изложбе у Бечеју дочекивати и водити кроз изложбу организоване групе и посете.

Сама изложба биће обогаћена и са неким локалним печатом, а то је историја јеврејске заједнице у Бечеју и како је у нашем граду многобројна и јака јеврејска заједница избрисана са лица земље.

На самом отварању Наташа Катић Радосављевић и Јожеф Рихтер извели су композиције прикладне овој тематици, а оно што је заиста било интересантно јесте да су професори и ученици Економско-трговинске школе припремили и послужили специјалитете кошер хране.

Осим паноа и изложбених предмета у току изложбе биће организоване едукативне радионице, као и пројекције филмова.

Изложбу је до сада видело око 50 хиљада људи, а у нашем граду отворена је за јавност до 11. октобра и биће бесплатна.

Локални координатори изложбе су Мирјана Крнић-Ракочевић и Марија Хајдић у сарадњи са партнерима Градским музејом у Бечеју.

Редакција

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *