ДруштвоКултура

Рециклажна уметност Золтана Киша у Градском музеју

…од суморне поетике одбачених предмета модерне цивилизације, преко њихове ревитализације посредством уметности до хармоније живота…” – Леонид Шејка

У Градском музеју је тренутно постављена изложба слика, маски и скулптура Золтана Киша, еко уметника из Бечеја који своје радове ради од рециклираног материјала. Ова изложба је организована у сарадњи Градског музеја и Женске одборничке групе Општине Бечеј. Ово је друга по реду самостална изложба Золтана Киша под називом „Маскирана стварност“. Теме и мотиви су, као и материјали са којим Золтан ради, веома еклектични и део су његовог свакодневног живота и онога шта га лично инспирише: од портрета до стилизованих скулптура животиња, маски, флоралних и апстрактних мотива.

Золтан Киш се већ дуги низ година бави екологијом па своје надахнуће увек проналази у природи али и у људима у непосредном окружењу. У својим радовима користи технику прераде старих папира, природних материјала, рециклираних материјала дајући му необичне форме/поруке. У свом досадашњем креативном раду и излагачкој активности кроз овај уметнички подухват показао је и потврдио изразиту посвећеност и рафинман у обликовању без обзира у ком материјалу је реализовао своја дела. Осим јасне поруке колико је важно искористити на прави и креативан начин све што човек остави за собом Золтан Киш је показао и свој истраживачки дух, радозналост и савршен осећај за материјал и форму, за обликовање својих креативних замисли али пре свега за прилагођавање свог приступа материји са идејом да се не наруше њена елементарна својства уједно је обликујући у духу његовог индивидулано препознатљивог израза.

На отварању је поред аутора говорили о свом виђењу овкве врсте уметничког изражавања и Едита Силађи као представница Женске одборничке групе а програм је употпунио хор „Schola Cantorum“.