ДруштвоЕкономијаПолитика

Реконструкција система јавне расвете

Општина Бечеј је у неколико наврата у претходном периоду и у поједним деловима града радила деломичну реконструкцију јавне расвете, углавном у граду и у улицама и парковима који су били лоше осветљени и проблематични али комплетна реконструкција јавне расвете у граду је до сада, судећи по свему, била превелика инвестиција да се све светиљке у граду и у насељеним местима замене у складу са енергетски ефикаснијим системом.

Проблем осветљења је посебно у последње време дошао до изражаја у насељеним местима, чак је током израде Локалног акционог плана за родну равноправност као један од највећих проблема у селима од стране анкетираних грађана наведен проблем неосветљених улица и сигурност грађана. Према њиховим речима поред недостатка осветљења у појединим деловима села проблем су и лоше инсталације и често прегоревање сијалица после чега се често доста дуго чека на замену или на оправку.

ЈП „Комуналац“ је предузеће које је задужено пре свега за одржавање система и према речима директора овог предузећа Жељка Плавшића ово јесте проблем јер су код нас још увек у употреби сијалице (на бази живе и натријума) које су одавно ван употребе свуда у Европи, оне су енергентски веома неефикасне и читав систем је дотрајао и потребна је комплетне реконструкција јавне расвете. Потребна је навака и замена свихј сијаличних места лед сијалицама које су знатно енергетски ефикасније. Ово је по његовим речима посао за оснивача и у надлежности је општине Бечеј. По процени директора Плавшића ово је веома велика инвестиција и биће неопходно да се пронађе неко решење и да се конкурише на нека средства јер буџет општине Бечеј нема толико срестава да самостално изведе овакву инвестицију.

Сандра Попов, начелница одељења за привреду, улагања, локални економски развој и заштиту животне средине нам је рекла да је пројекат комплетне реконструкције јавне расвете тренутно у фази добијања сагласности за пројекат од стране Комисије за јавно приватно партнерство. Програм јавно приватног партнерства могао би да буде и решење како да се ова веома валика инвестиција изведе у општини Бечеј. Јавно-приватно партнерство представља дугорочну сарадњу између јавног и приватног партнера ради обезбеђивања финансирања, изградње, реконструкције, управљања или одржавања инфраструктурних и других објеката од јавног значаја и пружања услуга од јавног значаја, које може бити уговорно или институционално. Оно што је специфично за овакав вид партнерства је да  вредност која се добија за уложена средства треба да буде већа од оне која би се добила спровођењем „традиционалног“ (буџетског) модела улагања. Након добијања сагласности од стране овог републичког органа биће расписана јавна набавка и потписан уговор са извођачем, будућим партнером у овом пројекту. Неки оквирни рок за реализацију овог пројекта била би 2020. година да се на територији целе општине Бечеј све сијалице и сва јавна расвета замени за енергетски ефикасније лед сијалице и да се уради комплетне реконструкција плана јавне расвете. Према речима начелнице Попов то свакако подразумева и насељена места.

У међувремену она је заједно са директором ЈП „Комуналац“ апеловала на наше суграђане да редовно пријављују кварове да би се што ефикасније решавали проблеми на терену јер свима је у циљу да се грађани осећају сигурније. Како смо сазнали и од стране задужених у „Комуналцу“ и код инспекције јако је мало званичних пријава дошло од стране грађана а то је једини начин да они буду ефикасни и да брзо реагују и отклоне квар или изврше замену опреме или сијалица. Све кварове и проблеме са јавном расветом грађани могу да пријаве на сајту ЈП „Комуналац“ или лично или писаним путем на адресу овог предузећа.