Друштво

Савет за здравље општине Бечеј: Тромесечна обука за знаковни језик

Уорганизацији Савета за здравље у Општини Бечеј и у сарадњи са Организацијом глувих и наглувих организован је трећи по реду циклус обуке за знаковни језик за службенике у јавном сектору и за друге заинтересоване грађане који раде са клијентима и корисницима у циљу оспособљавања за комуникацију са особама оштећеног слуха.

Овај курс обуке траје нешто више од три месеца и то два пута недељно а циљ је да се полазници обуче да користе негде око 800 до 900 гестова.

Према речима Биљане Шево, председнице Савета за здравље општине Бечеј потреба за овим обукама свакако постоји. „Ово смо већ више пута организовали а планирамо да то радимо и у наредном периоду.“ – додала је Шево.

Члан Савета за здравље општине Бечеј и тумач за знаковни језик Јован Вујков каже да лица која су најчешће у контакту са особама оштећеног слуха, а раде на шалтерима и у јавном сектору, имају проблем да комуницирају са њима. Према његовим речима разлог за ову обуку је идеја да се сваки пут, односно у свакодневној комуникацији, смањи потреба да се додатно ангажује службени или судски тумач за знаковни језик и да се поједностави комуникација са особама са оштећеним слухом.

„Наша жеља је да научимо, пре свега, запослене у јавном сектору како да користе знаковни језик. То је пројекат који се спроводи отприлике сваких 5 година. То је неки циклус по нашој процени када се мењају шалтерски радници и запошљавају се нека нова лица, млађа. Наша жеља је да им омогућимо да имају директан контакт са корисницима.“

Полазницима је подељена и стручна литература и упутства а предвиђен је практични део обуке за рад и са корисницима тј. са особама оштећеног слуха који ће присуствовати едукацији