Економија

Шећерна репа ипак обећава добру зараду

Традиционална манифестација одржана 6. јуна „Дан поља шећерне репе“ у организацији компаније Суноко на пољима „ПИК-Бечеј“ била је прилика да се пољопривредници као и компаније које су део свеукупног система подршке пољопривредној производњи сусретну и размене искуства из пољопривредне праксе. Представници компаније Суноко, која послује у оквиру МК Гроуп разговарали су са окупљеним партнерима и кооперантима о актуелном стању на тржишту шећера и шећерне репе, као и о нови технологијама и дигитализацији у пољопривреди.

Ове године, у Србији је шећерном репом засејано близу 30.000 ха. Са ових засађених површина процењује се могућност да принос буде од 230 до 260 хиљада тона што превазилази домаћу потрошњу јер су наше потребе око 200 хиљада тона. Према речима директора компаније Суноко убудуће се мора више концентрисати на извоз јер ако се буде радило само за унутрашње потребе опстанак ове индустрије али и ове гране пољопривреде може доћи у питање.

У претходном периоду, посебна пажња и у овој компанији је посвећена сарадњи са научно-истраживачким сектором, како би се и у сезонама које стижу у овогодишњу сетву ушло са сигурном и извесном производњом.

Током марта месеца, захваљујући повољним условима за сетву, посејан је највећи део површина. Упркос суши крајем првог и почетком другог квартала ове године, оштрој смени хладног и топлог времена, јаком нападу кукурузне и репине пипе, обилне падавине у мају уз стабилизацију температура су повољно утицале на усеве те се и ове године могу очекивати приноси који ће у потпуности задовољити све тржишне потребе.

„Компанија Суноко, у складу са стратешким развојем и процесом дигитализације МК Гроуп система, континуирано ради на ефикасности у свим сегментима производње шећера и смањењу трошкова. Наш циљ је да сачувамо конкурентност и одрживост пословања овог, за нашу земљу и регион, изузетно важног сектора,“ рекао је Слободан Кошутић, директор компаније Суноко, и додао „Дугорочно, за профитабилност производње шећерне репе се морамо изборити остварењем бољих приноса шећера по хектару. Неопходан преуслов за то је примена најнових сазнања и искустава као и поштовање принципа добре пољопривредне праксе.“