ДруштвоЗанимљивостиКолумнеРазонода

Седам необичних европских обичаја за Божић

Представљамо вам неколико прелепих и углавном лудих празничних обичаја европских народа који су настајали негде измађу старих паганских ритуала и модернијих, углавном, хришћанских обичаја. Европска традиција је непресушно богатство мешавине паганских корена скоро свих европских народа са хришћанским наслеђем истока што је посебно утицало на празнике који се и данас славе.

1. Исланд: 13 тролова и мачка која прождире људе
Заборавите на Деда Мраза, исландској деци на Божић долазе у кућу 13 немогућих тролова названи условно „Јулови другари“, деца опасног женског орка (оркице?) Гриле. Сваке године клинци остављају ципеле на прозор 13 дана пре Божића и у зависности колико су били добри сваки од „другара“ тролова им остави или мали поклончић или један жив кромпир. Поред тога Грила има и велику црну мачку, Јолакотур, која кружи Исландом на Бадње вече и прождире све који нису добили нешто од нове одеће за Божић. Ово је највероватније смишљено за децу која се жале кад добију тзв. „мекани поклон“. Следећи пут кад добију чарапе од баке на поклон само им саопштите да ће им те можда спасити живот.

2. Шведска: Опсесија Пајом Патком:
Швеђани имају неке веома занимљиве божићне ритуале (мешавина хришћанске и нордијске традиције) као што је нпр. Традиционална чинија сутлијаша који се служи на Бадње вече, слично као код нас у чесници, само у једној од чинија налази се један бадем, то је знак да ће тај срећник који га је пронашао следеће године пронаћи љубав. Још један знатно савременији обичај у Шведској је за већину нас осталих европских народа потпуно неразумљви а то је шведска опсесија Пајом Патком. Сваког 24. децембра још од 50-тих година у три поподне цела нација се нађе испред телевизора и сви гледају дугометражни Божићни филм са Пајом Патком који свечано најави водитељ највеће националне телевизије. За Шведску ово је пандан обраћања краљице у Британији.

3. Алпи генерално – више германских народа:
Божић Батин не баш безазлен компањон Крампус је застрашујући рогати човек-звер који походи Алпске градиће и села у потрази за безобразном дечурлијом. Ово биће, наравно, има своје корене у народном паганском фолклору вековима и био је „претходница“ Деда Мраза, Божић Бате. Крампус се појављује 5. децембра кад звона зазвоне и кружи улицама у ланцима са великим дрвеним штапом водећи процесију. Прича каже да Божић Бата и Крампус „раде“ заједно, пребирају добру и лошу децу. Доброј деци деле поклоне а остали је најбоље да се склоне. Ових дана углавном је Крампусова процесија туристичка атракција на којој се млади обучени у рогате костиме и маске са главама чудовишта витлају по снегу у алпским градићима.

4. Каталонија: Једна мало дугачија сцена са Исусуом у колевци
Окићене црква негде у Каталонији са традиционалном сценом у центру које је мали Исус, ту су и Марија, Јосип, мудраци – стандардна постава … и сељак који врши велику нужду. Ова фигура у Каталонији се зове Каганер и може се наћи на сценама Исусовог рођења још од 18. века. У Каталонији родитељи током празника сакривају ову фигуру од клинаца и онда је деца траже, сваки дан током трајања Адвента. Зашто? Није баш најјасније шта та фигура треба да представља, има различитих тумачења, а највероватније је да сељак на тај начин „оплођује“ земљу за следећу годину. Он је симбол плодности, среће, али и скромности јер на крају дана требало би да нас подсети да смо сви исти, ништа посебно.

5. Чешка: Нови љубимац само за Божић
Пржени шаран је главни намирница на божићном менију код Чеха, послужен са кромпир салатом и лимуном. Наравно што је свежија риба то је бољи ручак и то је углавном разлог зашто данима пред Божић Чеси не користе каду јер у њој плива шаран. Већина Чеха (али и суседних Пољака и Словака) ових дана купују шарана већ припремљеног на пијаци или у продавници али традиција удомљавања новог „кућног љубимца“ данима пред Божић и купатилу упорно се одржава. Већина „традиционалиста“ обично новог љубимца брижљиво чувају до Бадњег дана кад заврши под ножем домаћина.

 

6. Немачка: Деда Мраз на други начин
Ово је нешто новија традиција углавном код млађе популације у Немачкој . Обичај који подразумева нешто као Деда Мраз иза огледала где свако одабере нешто потпуно непотребно, старо, бескорисно, лепо упакује и поклони анонимно некоме кога је одабрао. Већина ово користи да се отараси нечег непотребног у свом животу (нешто као оне наше „кружеће“ бомбоњере некада). Обичај се зове Шротвичтајн.

 

 

7. Летонија: Горећа божићна цепаница
Летонска цепаница која гори за Божић је од свих поменутих можда најромантичнија божићна традиција у овом тексту. Један од оних ритуала који повезују људе јер може да се обави у кући али може да буде лепа традиција за много веће друштво или неку заједницу, град, село. Велика цепаница се носи, вуче кроз село од куће до куће и симболично скупља све проблеме и несрећу наталожену у протеклој години и на крају пута се ритуално спаљује на средини села или у кућном „огњишту“. Наравно, овај обичај за већину европских народа је на овај или онај начин препознатљив јер је део скоро свих паганских ритуала широм Европе који су славили зимску равнодневницу.

 

Извор: BBC Radio 3