Друштво

Школа „Братство“: Лифт за подизање инвалидских колица

Школа „Братство“ је од владе АПВ добила средства да набави и инсталира платформу за подизање колица за особе са инвалидитетом. За ове намене покрајинска влада одобрила ле 1.2 милиона динара.

Да подсетима ова образовна установа која има највише ученика који имају отежано кретање или се служе помагалима за инвалиде има чак два степеништа за прилаз учионицама као и дневном боравку, трпезарији и кухињи. У приземљу се налазе само санитарни чворови.

Према речима директора ове установе Золтана Хорвата свакодневно су до сада ученике који се служе инвалидским колицима уносили у учионице на рукама углавном запослени у школи и особље и то неколико пута на дан у зависности од дневних активности. Без ове платформе или без изграђеног прилаза ова зграда свакако није прилагођена за рад овакве образовне установе јер је приступачност кључна за њено функционисање.

Ова зграда већ неколико година се фазно реконструише па је тако урађена најпре обнова дневног боравка, кухиње и трпезарије, затим санитарни чворови, пре неколико месеци обновљена је капија на улазу и урађена хидроизолација зграде и делом је уређена башта и набављена контејнер учионица за средњошколски смер баштованства.

Школа „Братство“ има просторије и у улици Ђуре Јакшића које тренутно нису у функцији јер се очекује комплетна реконструкција овог објекта за коју је ова школа добила срества од Агенције за јавна улагања у износу од 50 милиона динара. За сада је још увек овај пројекат у фази разраде пројектне документације јер је од одобрења до сада претрпео неколико дорада што због поскупљења цена радова али и због неких техничких допуна.