Економија

Скупље и полисе осигурања за возила

Полиса обавезног осигурања од аутоодговорности скупља је од 1. јануара 2023. године за 12 до 15 одсто кажу из Удружењу осигуравача Србије (УОС).

Проценат поскупљења полисе осигурања варира од друштва до друштва, али не прелази 15 одсто и важи за све категорије моторних возила. Нове цене полисе обавезног аутоосигурања овог пута је одобрила и Народна банка Србије, која је, подсетимо, прошлогодишње поскупљење полисе за око 22 одсто оценила неоправданим, па је друштвима за осигурање наложила да ту премију у најкраћем року врате на претходни ниво, што су она након недељу дана и учинила.

Како су навели у Удружењу, основни разлог за поскупљење полисе осигурања је раст цена половних аутомобила, резервних делова и радног часа у аутосервисима. Резервни делови скупљи су за око тридесет одсто, док је радни час у појединим сервисима поскупео и за чак педесет одсто.

Друштва за осигурање дужна су да 60 дана пре планираног повећања премије осигурања од аутоодговорности обавесте Народну банку Србије о својој намери, уз достављање докумената којима су утврдила оправданост промене тих тарифа.