ВестиДруштво

Спомен кућа „Браћа Тан“: 125. година од смрти сликара Тан Мора

Успомен кући „Браћа Тан“ је у понедељак 11. марта одржана свечана комеморација поводом 125 година од смрти реномираног сликара Тан Мора. Ову свечаност организовало је Друштво интелектуалаца „Браћа Тан“. Према протоколу ове манифестације најпре је тог дана у 17 часова у Католичкој цркви посвећеној Богородици у центру Бечеја одржана миса коју је служио монсињор Ференц Фазекаш, бискуп суботичког округа.

Након мисе је у 18 часова отворене и изложба у Спомен кући „Браћа Тан“ која је посвећена стваралаштву овог великог уметника. На изложби, коју ових дана можете свакодневно да погледате, изложене су репродукције његових познатих дела која се налазе широм Европе у музејима али и наке оригинална дела до којих је било могуће доћи. Изложба је реализована у сарадњи са Градским музејом у Бечеју. Оригинална дела које се могу ових дана видети на изложби у Бечеју је олтарска слика Светог Михајла и бочна олтарска слика Свете Ане из бечејске цркве. Један од занимљивијих експоната на изложби је и оригинални дизајн мађарске маркице који је Тан Мор дизајнирао на захтев Јаноша Кошута. Иако ова маркица никада није званично штампана и била у употреби, посебно након револуције 1848/9. године она је накнадно штампана као репродукција за потреба излагања и откупљена је за потреба ове изложбе. На овој изложби, занимљиво је, да могу да се виде и две  олтарске слике које су извађене и презентоване ван цркве.

Овој манифестацији присуствовали су бројни званичници и гости укључујући и новоизабраног председника Савеза војвођанским Мађара, Балинта Пастора. Изложба ће бити отворена  за све посетиоце до 18. марта.

Тан Мор је рођен у Бечеју 1828. године у кући која се данас на-лази у центру Бечеја и где је пре десетак година након реновирања отворена Спомен кућа „Браћа Тан“ као својеврсни културни центар који садржи музејску поставку како посвећену сликару Тан Мору тако и његовом брату Карољу, научнику и хемичару. Током целе године у овом простору осим сталних поставки одвијају се и разна предавања за децу, младе али и за одрасле посетиоце, одржавају се уметничке манифестације, изложбе и трибине, програм рада је веома богат и скоро свакодневно запослени у овој установи раде на афирмацији културе, научног стваралаштва, предузетништва и цивилног сектора.

Сликар Тан Мор је по образовању био правник, а у Будимпешти је завршио и студије филозофије. Био је ученик мађарског сликара Миклоша Барабаша који је радио у стилу бидермајера. Сам Тан Мор је већину својих дела урадио у стилу реализма средине 19. века. Прекинуо је студије да би активно учествовао у револуцији 1848/9. године а након тога се озбиљније посветио сликарству. Стил сликања је усавршио у периоду после револуције у Бечу и вративши се поново у Будимпешту отворио је сопствени студио и галерију и постао један од највећих сликара у Мађарској 19. века.  Жанровски покривао је све од савремених портрета и слика из свакодневног живота па све до црквених фрески и црквене тематике.

Само пет места у Војводини могу да се похвале да имају неке од примерака његових олтарских, црквених дела а то су поред Бечеја још цркве у Горњем Брегу код Сенте, у Малом Иђошу, Новом Кнежевцу и Србобрану.

Изложбу је заједно са организаторима и члановима Друштва интелектуалаца „Браћа Тан“ конципирала и пружила стручну помоћ и кустоскиња – историчарка уметности Градског музеја у Сенти Кристина Сарка Мандић.

Овом приликом је такође откривена и спомен плоча у дворишту Спомен куће „Браћа Тан“ посвећена Тану и Карољу Мору где је такође одржана мала свечаност тим поводом уз учешће црквеног хора.