ВестиКултура

Срђан Кнер: „Глума ме је одувек највише испуњавала“

Срђан Кнер је, ако смо добро пребројали, сад већ трећи млади глумац који је из једне веома успешне генерације Драмског студија младих Градског позоришта Бечеј уписао и успешно дипломирао на Академији уметности и одабрао да се професионално бави глумом.

Нешто у читавом том систему регрутовања али и рада са младим глумцима још од најмлађег узраста очигледно добро функционише у оквиру Градског позоришта Бечеј. Градско позориште Бечеј је већ одавно, посебно кад је у питању рад са млађим глумачким ансамблима, изашао из оквира оног класичног аматеризма.

Права, и вероватно пресудна одлука на почетку, била је да се у раду са омладинским групама ангажују професионални редитељи. Ангажовани редитељи и млади глумци последњих, сада већ скоро десетак година, на бечејску сцену изнесу чак неколико премијерних представа годишње веома високог квалитета које на фестивалима и такмичењима освајају бројне награде.

Рад са младим глумцима у том узрасту, успех представа и бројне награде подстакли су да неки од њих се и определе да им глума постане професија, али не само глумци, било је и оних других који су се због тога што им је омладински ансамбл Градског позоришта пружио шансу одлучили да упишу Академији уметности, камеру, продукцију или режију.

Током последње изведбе хит представе у продукцији Градског позоришта „Двоје“, комада који се игра у камерном амбијенту Позоришног клуба, а у којој глуме Срђан и Симонида Мандић, такође професионална глумица потекла из Драмског студија младих, на крају представе публика је од веома поносне колегинице Симониде сазнала да је Срђан управо ових дана дипломирао на Академији уметности у Новом Саду.

Тим поводом разговарали смо са Срђаном колико је рад у оквиру Градског позоришту и године искуства на нашој домаћој сцени овде имало значаја да се он определи за ову професију и да настави да се бави глумом, како су прошли  студентски дани, који су његови планови за даље…

Срђан Кнер је сада, дакле, дипломирани млади глумац који је завршио Академију уметности у Новом Саду у класи професорке Јасне Ђуричић, рођен је у Новом Саду, одрастао је и цело детињство провео овде у нашем граду. Сада је двадесетпетогодишњак који је не прагу своје професионалне каријере глумца али је на сцени бечејског Градског позоришта већ одавно ветеран, са много представа иза себе.

Шта за тебе значи бити на сцени пред публиком, бити глумац, како је све то почело, твоја посвећености глуми све до коначне одлуке да ти то постане и професија?

– Глума је некако одувек била ствар која се провлачила кроз све периоде мог досадашњег живота. Ја сам на сцени још од шесте године, од прве приредбе у вртићу, током основне па све до средње школе када сам почео да играм озбиљније улоге чак и неке класике светске књижевности. Увек сам био врло хиперактиван и имао сам доста других хобија али сам ипак највише времена посвећивао глуми, некако ме је то највише испуњавало. Имао сам ја и других могућности избора шта бих волео да будем али мислим да сам са поласком у средњу школу и преласком у Драмског студија младих Градског позоришта Бечеј заправо одлучио да бих ипак највише волео да се овим бавим читав живот.

Рад у Драмском студију младих  очигледно је био пресудан јер је овај ансамбл, посебно у твојој генерацији,  доживео свој врхунац успешности али и данас наставља да ради истим темпом, шта је утицало на тебе али и на остале младе глумце, тада средњошколце, да се са толико преданости посвете озбиљном раду на представама, на улогама?

– Наравно велики утицај на моје, образовање и упознавање са уметношћу и са културом али и са књижевношћу, поред школе, имали су редитељ Игор Павловић, који већ годинама сарађује са Градским позориштем Бечеј као и Здравко Петровић, директор позоришта. Њих двојица су есенцијални део трупе, они су све ово време са мном били и делили сцену и мислим да су они веома заслужни за то што се ја данас бавим овим послом. Градско позориште Бечеј је постало за све ово време веома препознатљиво продукцијски и стилски и по успешности изведбе представа свуда у региону. Рад и успех Драмског студија младих показује колико се пажње и значаја овде даје младим људима које занима драмска уметност.

Колико ти је током студија ово искуство рада у Драмском студију младих помогло?

– Морам признати да ми искуство на сцени пре факултета није много помогло на самом факултету јер се ипак тамо учи све о томе из почетка. Понекад сам имао осећај „ма, ја ово знам‟ али бих убрзо схватио да то баш није тако и доста сам се мучио са собом да заборавим неке ствари и научим испочетка све што је било потребно да бих постао професионалац. Али добро, превазишао сам то и по мом скромном мишљењу завршио школу у класи једне од најбољих професора на Академији уметности али и у целом региону, ако не и најбоље.

Где све данас играш, у којим представама, у којим другим медијским пројектима … претпостављам да си већ током студија почео да радиш и глумиш?

– Данас играм у три позоришта, играм у Народном позоришту у Зрењанину, у Градском позоришту у Бечеју и у позоришту Промена у Новом Саду. Такође сам себи дозволио да се упустим и у редитељске воде тако да сам са колегиницом режирао веб серију под називом „Секс, дрога, насиље и страх‟ која ће имати 13 епизода по 20 минута и биће емитована на јутјубу. Премијера се очекује негде у септембру. Надам се да ћу о томе имати прилику да вам накнадно причам и прецизније обавестим људе.

Да ли си задовољан како се све одвија на пољу твоје каријере професионалног глумца до сада?

– Могу рећи да сам поприлично задовољан како се моја каријера одвија за сада и на пољу филма и на пољу позоришта тако да се надам да ћу у будућности имати још много тога да поделим са вама!